nieuws

Crisispakket van miljard naar bouw

Geen categorie

Van de 6 miljard euro die het kabinet wil investeren om de crisis te lijf te gaan, komt minstens 1 miljard rechtstreeks bij de bouw terecht. Zo wordt er 400 miljoen in de isolatie van oude woningen gestoken en mag de versnelling van infraprojecten 600 miljoen kosten.

Bij het crisispakket van het kabinet staan drie prioriteiten centraal: het herstel van de werkgelegenheid en de bedrijvigheid en de soliditeit van de overheidsfinanciën. Daarvoor trekt de regering de komende 2 jaar 6 miljard uit. Provincies en gemeenten leggen daar nog eens anderhalf miljard euro bij. De bouw kan van dat bedrag ten minste 1 miljard opstrijken. “Want”, zo stelde minister van Financiën Bos gisteren tijdens een persconferentie, “we willen vooral dáár investeren waar dat het meeste rendement oplevert. Dat is dus in de bouw en in duurzaamheid.” Balkenende verwoordde het als volgt: “We zullen investeringen in infrastructuur en in de bouw versnellen. We halen onderhoud aan wegen en vaarwegen naar voren en gaan geld besteden aan nieuwe of betere scholen en ziekenhuizen. Dat is overigens niet alleen een kwestie van geld en daarom versnellen we procedures via een speciale crisis- en herstelwet, zodat bedrijven en burgers sneller kunnen bouwen.”

VeerkrachtIn totaal is er de komende 2 jaar 600 miljoen euro rijksgeld beschikbaar voor het versneld uitvoeren van infraprojecten. Verder is 400 miljoen te besteden in de isolatie van oude woningen. Daarbovenop investeert het kabinet nog eens dik 300 miljoen in het onderhoud van scholen en ziekenhuizen en wordt 160 miljoen euro uitgetrokken om windenergie op zee te stimuleren. Volgens Bos moet dat ertoe leiden dat een miljoen huishoudens energie uit windenergie gaan krijgen. “Bij de aanpak van de financiële crisis is een bijdrage van iedereen noodzakelijk”, zei premier Balkenende gisteren in de Tweede Kamer. “Alleen samen kunnen we de veerkracht opbrengen om zo snel mogelijk de weg omhoog weer in te slaan.”

Bron: CoBouw

Reageer op dit artikel