nieuws

Project – Competitie Veerplein Vlaardingen

Geen categorie

Het ontwerpteam bestaande uit GelukTreurniet Architecten, beeldend kunstenaar Wilma Kuil en Tomaello Sierbeton is de winnaar van de door de gemeente uitgeschreven competitie voor de herinrichting van het Veerplein in Vlaardingen. Uit 27 anonieme inzendingen werden door een onafhankelijke jury drie plannen geselecteerd en voorgelegd aan de bewoners. Het ontwerp ‘Nieuw Vlaardings Tapijt’ bleek de grote favoriet.

Het Veerplein is van oudsher het economische centrum van de stad. In vroeger tijden vertrok hier de trekschuit. Dit verleden is het uitgangspunt van het ontwerp. Het plein krijgt van plint tot plint een vlak tapijt van gekleurde en in afmeting variërende klinkers en tegels, met centraal op het plein een ruitvormig terrazzodeel. Hierin wordt de geschiedenis van de Waal en de inmiddels gedempte Biersloot zichtbaar gemaakt. Fonteinen in de vorm van grote waterlelies dragen bij aan de verbondenheid van de stad met het omringende water. Ook op stedebouwkundig niveau worden er ingrepen gedaan. Aan de noordzijde van het plein wordt de eerste verdieping van de aanwezige bebouwing verwijderd, zodat het Liesveldviaduct meer wordt betrokken bij het plein. Een brede trap en een groot stedelijk balkon met ruimte voor horeca zorgen voor de verbinding. 

Geluk Treurniet Architecten, Wilma Kuil en Tomaello gaan de plannen verder uitwerken, opdat het Veerplein binnen enige tijd weer wordt wat het ooit was: een centrale ontmoetingsplaats, aantrekkelijk voor het publiek en geschikt voor uiteenlopende evenementen.

 

www.geluktreurniet.nl

www.wilmakuil.nl

www.tomaello.nl

Reageer op dit artikel