nieuws

Prijsuitreiking en tentoonstelling Building for Bouwkunde

Geen categorie

Wie de prijsvraag ‘Building for Bouwkunde’ heeft gewonnen, wordt op 14 maart bekendgemaakt in het NAi te Rotterdam. De prijsvraag, gelanceerd naar aanleiding van de brand in het faculteitsgebouw van Bouwkunde in Delft, leverde 466 inzendingen op uit vijftig landen. De gelijknamige tentoonstelling loopt tot 7 juni.

Prijsuitreiking en tentoonstelling Building for Bouwkunde

Minister Plasterk van OCW maakt de prijswinnaars en eervolle vermeldingen bekend. Hieraan gaat een debat vooraf, naar aanleiding van de inzendingen van de acht genomineerden, onder leiding van documentairemaker Jord den Hollander.

Het is bijna een jaar geleden dat het faculteitsgebouw afbrandde. Het verlies van het gebouw van de architect Van den Broek op 13 mei vormde de aanleiding om de rol van architectuur en architectuuronderwijs opnieuw te onderzoeken. Hiertoe is onder meer de internationale prijsvraag uitgeroepen, met als opgave om ideeën te bedenken voor het onderwijsgebouw van de toekomst en over de plaats van de faculteit in de TU-wijk.

De prijsvraag heeft geresulteerd in een schat aan plannen. Om het jureren te structureren zijn de inzendingen verdeeld in drie typologieën: one, some, more, oftewel: één gebouw, meerdere gebouwen of een verzameling van gebouwen. In de tentoonstelling worden de inzendingen ook in deze verdeling getoond. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de acht genomineerden, de longlist van 42 en de overige 416 plannen. Ook is er de categorie ‘ideeën’: deze plannen zijn bijzonder vanwege hun visie op bepaalde onderdelen van de (architectuur)opgave. 

 

www.nai.nl

www.buildingforbouwkunde.nl

www.facultiesforarchitecture.org

Reageer op dit artikel