nieuws

Nederlandse Bouwprijzen uitgereikt

Geen categorie

De Nederlandse Bouwprijzen zijn gisteravond uitgereikt tijdens het Bouwgala op de Bouwbeurs. Architectenbureau cepezed kreeg de prijs in de categorie Gebouwen voor kantorencomplex Westraven (Nieuwegein). In de categorie Integraal ontwerpen en bouwen won DUO², dat verantwoordelijk is voor het ontwerp, de bouw, de financiering, het beheer en het onderhoud van het gezamenlijke kantoor van de Informatie Beheer Groep en de Belastingdienst in Groningen.

Nederlandse Bouwprijzen uitgereikt

Het thema van de tiende editie van De Nederlandse Bouwprijs was Bouwen in balans. De jury ontving bijna negentig inzendingen in zes categorieën.

De winnaar in de categorie Bouwmaterialen en -systemen werd het HELI verankeringsysteem van NormTEQ waarmee prefab betonelementen aan bestaande casco’s kunnen worden verankerd.De prijs in de categorie in de categorie Bouwwerken (bruggen, viaducten en overige kunstwerken) ging naar kunstenaar Maarten de Reus voor zijn kunstwerk Kooi-Met-Geen-Poema-Er-In.

De jury overWestraven: “Een fascinerend gebouw met alle comfort voor de gebruiker en duurzaam op alle fronten. Er is een enorme investering gedaan om dit gebouw te revitaliseren, waarbij de herdefiniëring op een voorbeeldige manier is uitgewerkt. Het is een schitterend baken in de stedenbouwkundig complexe omgeving en heeft door zijn zorgvuldige doorwerking en eigenzinnige materialisering van de gevels een geheel eigen uitstraling. Het gebouw ademt vooruitgang en transparantie naar alle zijden uit. Het is een voorbeeld van een manier waarop de bestaande kantorenvoorraad kan worden geherinterpreteerd.”

Een belangrijk onderdeel van het gebouw voor de Informatie Beheer Groep en de Belastingdienst is de ecologische aansluiting op het naastgelegen Sterrebos. De inrichting en het beheer van het groen zijn zo afgestemd dat een voor mensen aantrekkelijke werkomgeving ontstaat met een ecologische meerwaarde voor de omgeving. De jury waardeert het ontwerp, omdat het een goed voorbeeld is van integraal ontwerpen vanuit drie dimensies. “De integratie van disciplines (1) is tot stand gekomen door vanaf het begin alle betrokken deskundigen aan het ontwerpproces te laten participeren. De integratie van abstracties (2), waarbij vorm, functie en structuur in hun onderlinge samenhang beschouwd worden, heeft geleid tot integrale oplossingen. Hiervan is het innovatieve gevelconcept een voorbeeld. Het integreren van de levensduur (3) heeft gestalte gekregen door een levenscyclusbenadering, waarbij de gebruiksfase in het ontwerpproces nadrukkelijk is meegenomen. Niet alleen kijkend naar onderhoud, maar ook naar toekomstige scenario’s voor hergebruik.”

Met het HELI verankeringsysteem kunnen balkonelementen nagenoeg onzichtbaar bevestigd worden. De onzichtbare verankering is gebaseerd op voorspanning, waardoor een stalen hulpconstructie overbodig is. Balkons verankerd met dit systeem zijn eenvoudig te verwijderen en opnieuw te gebruiken. Het HELI verankeringsysteem is ook geschikt voor renovatieprojecten. De jury was onder meer te spreken over de “zeer slanke manier van detailleren, waardoor het er ook esthetisch zeer goed uitziet”.

Reageer op dit artikel