nieuws

Zwarte Tulpprijs voor oude bollenschuur

Geen categorie

Afgelopen woensdag is voor de zevende maal de Zwarte Tulpprijs uitgereikt. Omdat zij de voormalige bollenschuur aan de Molenstraat in Sassenheim op succesvolle wijze hebben gerenoveerd en van een nieuwe bestemming hebben voorzien, mocht het echtpaar Van Nieuwkoop de plaquette in ontvangst nemen. Na een aantal flinke aanpassingen, ontworpen door Stol Architecten, biedt het historische pand nu onderdak aan vier appartementen.

Sinds 2003 wordt de Zwarte Tulpprijs toegekend aan eigenaren van bollenschuren, die hun pand op een bijzonder manier hebben weten te behouden of er een goede herbestemming aan hebben gegeven. Zo wil de organisator Projectgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed voorkomen dat de leegstaande schuren, die voor de Duin- en Bollenstreek van cultuurhistorische waarde zijn, uit het landschap verdwijnen.

De bekroonde schuur dateert uit 1912. Na een lang leven als bollenschuur, werd het in 1990 enige jaren aangewend als opslagruimte voor tuinmeubilair. Toen ook deze bestemming op zijn eind liep, besloot de eigenaar tot een grondige renovatie. Stol Architecten heeft de bollenschuur zo veel mogelijk in de originele staat gehouden, met de originele balken en de oude typerende ventilatiedeuren. Alleen de achtergevel moest opnieuw worden opgetrokken. Met de vestiging van vier appartementen heeft de bollenschuur een nieuwe bestemming gekregen en bleef het behouden voor de toekomst.

Reageer op dit artikel