nieuws

Zien wat er niet is

Geen categorie

Het NAi lanceert SARA: de allereerste mobiele architectuurapplicatie voorzien van augmented reality mét 3D-modellen. SARA (Stedelijke Augmented Reality Applicatie) maakt het mogelijk de gebouwde omgeving te bekijken zoals deze was, is en wordt. Het NAi stelt zich een ambitieus doel: Nederland moet het eerste land ter wereld worden waarvan de complete architectuur via augmented reality op smartphones is te raadplegen.

Zien wat er niet is

 

Het principe van augmented reality is heel simpel: door je smartphone op een gebouw te richten, kun je niet alleen foto’s en videomateriaal opvragen, maar ook 3D-modellen, maquettes en overige wetenswaardigheden van het geselecteerde gebouw bekijken. Op je smartphone krijg je niet alleen informatie van de huidige architectuur, maar ook wat er voorheen op deze plek heeft gestaan of wat de toekomstplannen zijn. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om zelf informatie over architectuur toe te voegen, of om architectuurwandelingen samen te stellen aan de hand van je eigen voorkeuren.

Markthal

Het eerste gebouw ter wereld dat via augmented reality driedimensionaal op de smartphone is te zien, is de in aanbouw zijnde Markthal op Rotterdam Blaak. De Markthal is ontworpen door architectenbureau MVRDV en wordt ontwikkeld door Provast.

Downloaden

SARA is vanaf december beschikbaar binnen Layar. Vanaf februari 2010 is de applicatie zelfstandig te downloaden via de Android Market en App Store van Apple. In de eerst versie zal heel Rotterdam via augmented reality ontsloten zijn, in oktober de vijf grote steden. In de komende jaren zal SARA verder uitgebreid worden met meer steden.

SARA is ontwikkeld in samenwerking met IN10 Communicatie en Layar.

Reageer op dit artikel