nieuws

Winnaars WoodChallenge bekend

Geen categorie

De WoodChallenge is uitgereikt aan Carolien Laro voor Verend Hout en aan Tim van der Grinten en Linda Verhoeven voor Natuurbelevingshostel Munnikenland.

Winnaars WoodChallenge bekend

Carolien Laro heeft in Verend Hout de verende eigenschappen van hout op een bijzondere en inspirerende wijze tot leven gebracht. Door te experimenten met het uitfrezen en inzagen van gelamineerde essenhouten delen is het taaie hout flexibel gemaakt. Hierdoor kan een plat vlak niet alleen worden uitgetrokken tot een vorm als een fesstslinger. Haar bewerking resulteerde in een modern, decoratief verend stoelkussen.

Carolien Laro behoorde eveneens met haar inzending tot de kanshebber van de Thonet Mart Stamprijs die onlangs is uitgereikt door de redactie van de Architect voor het beste stoelontwerp.

Winnaar WoodChallenge 2009

Munnikenland

In het Natuurbelevingshostel Munnikenland hebben Tim van der Grinten en Linda Verhoeven hout toegepast waardoor het ontwerp onderdeel wordt van de natuur zonder daar ondergeschikt aan te worden. Het project raakt het cyclische karakter van hout: geproduceerd door het bos, ontrokken aan het bos en weerspiegelt uiteindelijk via het ontwerp weer een bos. In dit winnende ontwerp zijn ook de technische eigenschappen benut, zoals sterke, gewicht, isolerend vermogen, brandeigenschappen en akoestische eigenschappen. Voor het hostel is uitgevoerd in een nieuw houtproduct, massief houten panelen.

Aanmoedigingsprijs

Een aanmoedigingsprijs ging naar Stoel in de stad van Marjolein Dekker en naar Slim renoveren van Sean Vos en Doris de Bruijn.

WoodChallenge

De WoodChallenge is door de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen in het leven geroepen om het gebruik of het imago van hout te verbeteren. Studenten en docenten worden voor de prijs uitgedaagd een opmerkelijke prestatie of innovatieve en praktisch uitvoerbare vinding neer te zetten. Dit jaar zijn de inzendingen beoordeel op durf en visie, techniek, vormgeving en commerciële potentie. Daarnaast is gekekgen naar het vernieuwende karakter, de consistentie in ontwerp en uitvoering, de wijze van toepassing, de praktische uitvoerbaarheid, de bijdrage aan het imago van hout, milieuaspecten en natuurlijk de getoonde liefde voor het materiaal hout. Bij de beoordeling is tevens rekening gehouden met het opleidingsniveau en het studiejaar.

2010

Met het uitreiken van de prijzen is tevens aanvang gemaakt met de volgende editie. Studenten aan mbo, hbo en universiteiten kunnen zich weer aanmelden voor de WoodChallenge 2010.

www.woodchallenge.nl

Reageer op dit artikel