nieuws

Windmolen op dak Van Nelle fabriek

Geen categorie

Een windmolen op het dak van de ‘tearoom’ van de Van Nelle fabriek gaat de vergaderfaciliteiten in het hele complex van stroom voorzien. Het plan is ontstaan doordat de vlag op het dak keer op keer kapot waaide.

Windmolen op dak Van Nelle fabriek

De stille en compacte turbine donQi Urban Windmill is ontworpen voor de bebouwde omgeving. Bij de gemiddelde windsnelheid in Nederland, 4,5 m/s, levert hij 1.400 kWh per jaar. Bovenop de Van Nelle fabriek waait het harder, zodat de verwachte opbrengst 4000 kWh per jaar is: ongeveer het stroomverbruik in de vergaderzalen.

Het feit dat de Van Nelle fabriek een rijksmonument is, levert geen problemen op. De geruisloze installatie staat uit het zicht, is neutraal van kleur en vorm en is lager dan de vlaggenmast.

Reageer op dit artikel