nieuws

Rijen sluiten zich: Schiekadegebouw toch gesloopt

Geen categorie

Anders dan eerdere berichten suggereerden, zal volgens Luc Smits, directievoorzitter van ontwikkelaar LSI, het Schiekadegebouw toch worden gesloopt. Het gebouw voldoet niet meer aan de veiligheidseisen en dat is de reden waarom wethouder Hamit Karakus LSI de sloopvergunning heeft verleend.

Rijen sluiten zich: Schiekadegebouw toch gesloopt

 

“Rotterdam heeft geen 52 miljoen euro uitgegeven om de komende jaren op een verouderd en onveilig gebouw uit te kijken”, aldus Smits. Hij doelt op het akkoord van eind juli waarbij Rotterdam de grond van het Schiekadeblok voor 52 miljoen euro van LSI kocht en er direct erfpacht op vestigde. Over een tijdelijke herontwikkeling, betaald door de hurende culturele organisaties, valt volgens Smits echter te praten.

Op verzoek van architectenbureau Zus bestudeert LSI momenteel de mogelijkheden van een tijdelijke herontwikkeling. Smits: “Omdat we gefaseerd ontwikkelen, kan het Schiekadegebouw later tegen de vlakte. Maar het gebouw moet wel weg: het complex dat ervoor in de plaats komt, is een integraal onderdeel van de Weena-Boulevard.” Dat Dura Vermeer-topman Dick van Well kritiek heeft op de LSI-plannen, berust volgens Smits op een misverstand. “Nu lijkt het alsof hij tegen de bouw is. Daar kan niet waar zijn: een bouwbedrijf dat niet wil bouwen. Bovendien bouwt Dura Vermeer vaak in opdracht van ons.”

Dick van Well op zijn beurt meldt nu, dat zijn opmerking uit zijn verband is gerukt. “Ik vind het inderdaad zonde dat het Schiekadegebouw wordt gesloopt, omdat er zo veel creatieve en culturele organisaties in zijn gevestigd. Maar ik wil eraan toevoegen dat je eigenaar LSI niet kunt opzadelen met alle kosten die daarmee zijn gemoeid. En als er brand uitbreekt is LSI de klos. Als Rotterdam dit pand tijdelijk zijn huidige functie wil laten behouden, dan zal ze de kosten van instandhouding voor haar rekening moeten nemen. Het LSI-plan voor het stationsgebied zorgt overigens voor de kwaliteit die Rotterdam nodig heeft. Dit plan omvat nu juist de functies waardoor mensen er willen blijven en niet vertrekken.”

Bron: Vastgoedmarkt, 3 december 2009

Reageer op dit artikel