nieuws

Onverwachte steun voor Zus in Rotterdam

Geen categorie

Architectenbureau Zus heeft in het Schiekadegebouw bij het Hofplein het culturele centrum De Dépendance ontwikkeld ten behoeve van culturele instituten die uit het centrum dreigen te verdwijnen. In het complex is de openbare ruimte doorgetrokken naar het interieur. De begane grond wordt een bazaar, verder komen er een hotel, woningen, kantoren, winkels en publieke voorzieningen. Zus-oprichters Kristian Koreman en Elma van Boxel willen met hun ongevraagde ontwerp voorkomen dat het gebied een ontoegankelijk zakendistrict wordt met protserige glazen wolkenkrabbers. Hun plan kan op bijval rekenen van de bestuursvoorzitter van Dura Vermeer.

Onverwachte steun voor Zus in Rotterdam

Ontwikkelaar LSI wil achter het Centraal Station 240.000 m2 aan kantoorruimte, winkels en woningen realiseren. De gemeente heeft daarom onlangs een sloopvergunning verleend voor het Schiekadegebouw. LSI wil in 2012 met de bouw te beginnen, na de oplevering van het nieuwe centraal station. De ontwikkelaar heeft veel posities in het stationsgebied. Ook Central Post, de herontwikkeling van het voormalige EKP-gebouw, is een LSI-project. Zus hoopt nu dat LSI zich op basis van zijn ontwerp kan vinden in een herontwikkeling van het Schiekadegebouw.

Onverwachte steun krijgt Zus daarbij van Dura Vermeer. Bestuursvoorzitter Dick van Well is tegen de sloop van het Schiekadegebouw en de daaropvolgende bouw van kantoortorens. “Rotterdam krijgt nog één kans om iets van het centrum te maken. Dat is de herontwikkeling van het stationsgebied tot Rotterdam Central District. In dit gebied moet koste wat kost kwaliteit komen. Een projectontwikkelaar moet daar niet een megakantoor neerzetten, een snelle winst pakken en er vandoor gaan. Gebeurt dat wel, dan is de HSL-stop in Rotterdam geen aanlandingsbaan vanuit Brussel, Antwerpen en Amsterdam maar dient deze als vertrekpunt naar deze steden.”

Reageer op dit artikel