nieuws

New York 5 en Open Frame winnen Open Fort 400

Geen categorie

De Ymere NAi ideeënprijsvraag 2009 ‘ Open Fort 400’ kent twee winnaars, ‘Open Frame’ (Elastik en Mat Studio, Igor Kebel en Eriko Watanabe, Mika Cimolini en Freek Dech) en ‘New York 5’ (Stereo Architects, Finbarr McComb en Pieter Sprangers). De winnaars ontvangen een bedrag van 12.500 euro.

New York 5 en Open Frame winnen Open Fort 400

 

 

 

Open Frame is volgens de jury een weloverwogen plan betreffende de situering met een intelligente omgang met de verschillende aspecten in de directe omgeving. “Daarbij heeft het plan een sterke ruimtelijke werking, vooral in de uitwerking van de terrassen aan de gevel aan de zijde van het Buiksloterham. Het uitzicht wordt in Open Frame optimaal benut, refererend aan zijn omgeving met de andere grote volumes aan het IJ. Het rood in dit ontwerp levert een sterk beeld op, maar er heerst twijfel of de uitvoering en materialisering wel zo geslaagd zal zijn..’Ook is er bij de jury twijfel of de programmering de voorgestelde vermenging van publieke en private functies tot gevolg zal hebben.

 New York 5 winnaar Open Fort 400
New York 5  door Stereo Architects, Finbarr McComb en Pieter Sprangers

Bij New York 5 zijn door het winnende team vijf architecten uit New York betrokken. “Het ontwerp biedt een verfrissende kijk op culturele en maatschappelijke vraagstukken en de rol van de ontwerper daarin. Het vergt echter wel meer architectonische uitwerking om te overtuigen dat het geheel van de vijf torentjes meer is dan de som der delen. De ruimtelijke beschermende kwaliteit van een fort, terug te zien in het gecontroleerde binnenklimaat, overtuigd niet.” Daarnaast vraagt de jury zich af of “de stedelijke dynamiek van een stad met een menging van functies met deze eenzijdige programmatische invulling wordt bereikt. Het bordes dat zich aan het IJ uitstrekt wordt echter wel gezien als mogelijk publiek domein dat een culturele toevoeging aan Buiksloterham kan bieden. Met een verschuiving van de ‘footprint’ kan de contour op binnen de randvoorwaarden geplaatst kan worden. Punt van zorgt blijft wel de inpassing op de locatie, omdat de relatie met de omliggende bebouwing en programma’s niet helder is.”

Open Fort 400

De prijsvraag, georganiseerd door het NAi, Ymere en gemeente Amsterdam richtte zich dit jaar op Amsterdam Noord. Inspiratiebron was de vierhonderdjarige relatie tussen Amsterdam en New York. Ontwerpers werden gevraagd een open fort te ontwerpen van waaruit het gebied zich verder kan ontwikkelen, vergelijkbaar met Fort Amsterdam 400 jaar geleden in het huidige New York.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling ‘Open Fort 400’ die te zien is in Informatiecentum de Zuiderkerk van 18 december tot en met 27 februari worden de winnende ontwerpen samen met de 100 andere inzendingen gepresenteerd.

Reageer op dit artikel