nieuws

Fiets- en voetgangersbrug Deventer door ONL en Dura Vermeer

Geen categorie

De ‘design and build’-combinatie van het Rotterdamse Architectenbureau ONL (Oosterhuis_Lénárd) en Dura Vermeer heeft de aanbesteding van de fiets- en voetgangersbrug over de provinciale weg N348 en het Overijsselse kanaal in Deventer gewonnen. ONL zal de komende tijd het definitief ontwerp en de geometrie ten behoeve van de uitvoering gereedmaken.

Fiets- en voetgangersbrug Deventer door ONL en Dura Vermeer

Het ontwerp van ONL beoogt de overbrugging in één soepele beweging te vatten. Hierbij wordt maximaal ingespeeld op de vraag een ontwerp te maken dat zich manifesteert als een zelfstandig onderdeel van het geheel, zonder daarbij het beeld te overheersen. Eén lange licht gekromde elastische lijn bepaalt de contour van de brug. Alle overige lijnen werken maximaal mee om deze beweging te ondersteunen en de brug haar slanke sculpturale karakter te geven. De vouwlijnen aan de beide zijkanten versterken de kracht van de spanningsboog.

Fiets- en voetgangersbrug Deventer door ONL en Dura Vermeer

Vouwlijnen

In de architectuur van de brug spelen de vouwlijnen en de verdwijnpunten een belangrijke rol. De vouwlijnen verdwijnen langzaam in het talud waardoor de brug samensmelt met het landschap. Bovendien zorgen de vouwlijnen aan weerszijden van het brugdek voor een tweedeling in de reflectie van de omgeving en de eigen schaduw van de brug. Het 150m lange vlak boven de vouwlijn reflecteert de lucht, die altijd – ongeacht de weersomstandigheden – lichter zal zijn dan de reflectie vanaf de grond en de eigen schaduw van de brug onder de vouwlijn. Hierdoor krijgt het langgerekte robuuste ontwerp een slanke uitstraling.

 

Reflecterende buitenzijden

´s Avonds keert het beeld van de reflecterende buitenzijden van de balustrades om wanneer de onderzijde van het brugdek aangelicht wordt. Het ondervlak van de balustrade licht mee op, terwijl de bovenzijde onverlicht blijft en bijna verdwijnt in het donker van de nacht.

ONL heeft gekozen om de brug in één materiaal uit te voeren. Balustraden, brugdek, de uiteinden, de pijlers, zijn in situ beton uitgevoerd en van een gedekte wit-getinte coating voorzien.

Volgens planning zal de fiets- en voetgangersbrug eind 2010 opgeleverd worden.

Reageer op dit artikel