nieuws

De Duinstrip wint publieksprijs Nieuwe Stad Prijs 2009

Geen categorie

De Duinstrip in Duindorp is beloond met de Publieksprijs van de Nieuwe Stad Prijs 2009. Inwoners van Den Haag mochten hun stem uitbrengen en kozen voor woningbouwproject Duinstrip. De architectuur, het uitzicht op de duinen en de Noordzee én de duurzame wijze van verwarmen (en koelen) van de woningen door de eerste zeewaterwarmtecentrale spelen een grote rol in de keuze.

De Duinstrip wint publieksprijs Nieuwe Stad Prijs 2009
JHML0901

De Duinstrip bestaat uit negen woonblokken en is een ontwerp van Döll – Atelier voor Bouwkunst en Steenhuis Bukman Architecten in opdracht van Vestia Den Haag Scheveningen en BAM Vastgoed. De nieuwbouw maakt onderdeel uit van de herstructurering van Duindorp naar een stedenbouwkundig plan van Döll.

Prijs

De Nieuwe Stad Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een stedelijk vernieuwingsproject dat een speciale bijdrage heeft geleverd aan de sociale verbondenheid in Den Haag. Naast de publieksprijs bestaat de Nieuwe Stad Prijs 2009 ook uit een juryprijs. De Duinstrip kreeg van de vakjury de tweede prijs. De jury vermeldt in haar rapport over De Duinstrip ondermeer : “(..) Het unieke dorpse karakter is behouden en dat is voor de Duindorpers belangrijk. (..) Het project is ook bijzonder omdat de energievoorziening van de huizen gewonnen wordt uit zeewater.”

Verder prijst de jury de fraaie architectuur waardoor het project afwisselend oogt. Zij ziet de bouw van De Duinstrip als aanzet voor de herstructurering en de gehele ontwikkeling én veiligheid van de wijk Duindorp. Opdrachtgever van de ontwikkeling is Vestia Den Haag Scheveningen. Het prijzengeld van € 5.000 besteedt Vestia in overleg met inwoners van Duindorp aan het onderwijs in de wijk.

Architectuur

Duindorp ligt direct tegen de duinen op een steenworp van het Zuiderstrand. De negen woonblokken ontworpen door de twee architectenbureaus wisselen elkaar af. Tussen de bebouwing liggen verschillende openbare (groen-)gebieden waardoor wijkbewoners via trappen en hellingbanen het duinpad bereiken. De doorzichten betrekken de duinen visueel bij de wijk. De woningen aan het pad hebben uitzicht op de duinen, de hogere woningen en appartementen kijken uit op zee. De parkeergelegenheid ontrekt zich aan het oog doordat zij onder de woonblokken en half verzonken in de duinen is gesitueerd.

Duindorp

De Duinstrip is een gezichtsbepalend onderdeel in de herontwikkeling van Duindorp. Vestia Den Haag Scheveningen, de Gemeente Den Haag en de lokale bewonersorganisaties hebben in 1998 als startnotitie een wijkplan opgesteld. Het plan omschrijft de onderlinge samenwerking en de bewonerswensen voor betere winkelvoorzieningen, meer groen in de wijk en moderne huisvesting. Uitgangspunt bij deze ontwikkelingen is het behoud van het dorpse karakter van Duindorp met een verwijzing naar de oorspronkelijke architectuur van de wijk (erkers en overstekken).

Energieneutraal

Eén van de doelen van de grootschalige vernieuwing in Duindorp is het creëren van een energieneutrale wijk. De woningen van De Duinstrip worden verwarmd (en gekoeld) door de zeewaterwarmtecentrale – de eerste ter wereld. Het zeewater wordt opgepompt en doorgesluisd naar de zeewarmwatercentrale. In de winter onttrekt de warmtewisselaar in de centrale warmte aan het zeewater en geeft deze af aan een gesloten waterstelsel voor de woningen in Duindorp. In de zomer vindt het omgekeerde proces plaats en zorgt de centrale voor koeling. De ontwikkelde wijze van warmtegebruik uit het zeewater is een innovatie op het gebied van energiebesparing.

Film

In opdracht van de gemeente Den Haag zond TV West een reportage uit over alle genomineerde projecten, te bekijken via www.westonline.nl/programmas/denieuwestad?page=1.

Reageer op dit artikel