nieuws

Bouw ‘grootste nieuwbouwproject’ van start

Geen categorie

Gisteren is het startsein gegeven voor de bouw van De Rotterdam, door de bouwers omschreven als het grootste nieuwbouwproject van Nederland. Deze ‘nieuwe verticale stad’ op de Wilhelminapier is ontworpen door Rem Koolhaas.

Bouw ‘grootste nieuwbouwproject’ van start

Het project omvat winkels, kantoren, woningen en een viersterrenhotel. Met het project is een investering gemoeid van 350 miljoen euro. De Rotterdam moet medio 2013 worden opgeleverd.

 Water uit de Maas, volop aanwezig, zal worden gebruikt om het gebouw te koelen. Het liftsysteem is energiezuinig omdat de energie die vrijkomt als de lift remt wordt hergebruikt. Koolhaas zei maandag al twaalf jaar aan het gebouw te hebben gewerkt. “Maar destijds was een dergelijk vernieuwend concept niet aangeslagen.”

De Rotterdam heeft een bouwtijd van circa 45 maanden. Met de start van dit project wordt voor de bouwsector ongeveer 3600 manjaren werkgelegenheid on-site en in de toeleverende industrie gecreëerd. Na de oplevering komen 400 nieuwe banen vrij in het hotel en de leisure functies.

Het bouwbedrijf van de gemeente heeft er 40.000 m2 kantoorruimte gehuurd. De 220 woningen (merendeels koopappartementen) gaan tussen 2,5 en 8 ton kosten. Hotelketen NH Hoteles kocht vorig jaar al het hotel van 280 kamers met een congrescentrum.

www.oma.eu

Reageer op dit artikel