nieuws

Bedieningsgebouw Volkeraksluizen DP6 opgeleverd

Geen categorie

Het nieuwe bedieningsgebouw voor de Volkeraksluizen in het Brabantse plaatsje Willemstad bevindt zich in een weids en gecultiveerd landschap van sluizen, gras en water. De schaal van het gebouw is klein ten opzichte van de omgeving. Door enkele paden aan het terrein toe te voegen die het gebouw verbinden met de omliggende functies, krijgt het een plaats in het grote geheel.

Bedieningsgebouw Volkeraksluizen DP6 opgeleverd

De omvang van de begane grond van het bedieningsgebouw is visueel vergroot door toevoeging van enkele wallen van schanskorven. De begane grond wordt afgedekt met een grasdak, dat het gebouw verankert in het landschap. Boven het vlak van de begane grond bevindt zich het eigenlijke bedieningsgebouw met de karakteristieke schuine gevels. De glazen oost- en westgevel zijn zo gedraaid dat een optimaal zicht ontstaat op de havens. De gesloten zuidgevel vormt een geheel met het dak en beschermt tegen hitte.

Bij het ontwerp van DP6 zijn flexibiliteit, duurzaamheid en comfort als belangrijkste uitgangspunten aangehouden. Het resultaat is een bijzonder functioneel gebouw, dat aansluit op het robuuste karakter van de omgeving. Ter bevordering van het comfort van de 24-uurs werkplek zijn optimale omstandigheden op het gebied van klimaat, akoestiek, uitzicht, licht en ventilatie gecreëerd.

Sluizen

De Volkeraksluizen vormen de verbinding tussen het Hollandsch Diep en het Volkerak. De sluizen zijn in 1967 voor het eerst in gebruik genomen en bestaan uit drie beroepskolken en een recreatiekolk. De opdrachtgever voor dit project is Rijkswaterstaat.

Bedieningsgebouw Volkeraksluizen DP6 opgeleverd

 Link naar dit project bij Rijkswaterstaat

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels