nieuws

Bakema Fellowship voor onderzoek Floating permaculture

Geen categorie

Het bestuur van de Jaap Bakema Foundation heeft de fellowship 2009/2010 toegekend aan de Duitse architect Dietmar Koering voor zijn onderzoek ‘Floating Permaculture – Constraints for European offshore-farming’. Koering richt zich op de ontwikkeling van een ‘floating permaculture’, waarin energie- en voedselproductie samengebracht worden in een duurzame, drijvende boerderij in de Noordzee. Een combinatie van cybernetica en autonome landbouw.

Bakema Fellowship voor onderzoek Floating permaculture

Het bestuur selecteerde het voorstel uit veertig inzendingen afkomstig uit Europa en Azië, vanwege de innovatieve en oplossingsgerichte aanpak van actuele maatschappelijke vraagstukken als energie- en voedselproductie. ‘Floating permaculture’ biedt volgens het bestuur een antwoord op het toekomstige én realistische scenario dat op korte termijn door onder andere overstromingen en overpopulatie de huidige vormen van landbouw niet meer mogelijk zullen zijn. “Waar verschillende ontwerpers al een poging doen om landbouw weer onderdeel te maken van de stedelijke omgeving, gaat Koering nog een stap verder door te streven naar een autonoom systeem dat niet langer afhankelijk is van fossiele brandstoffen.”

Koering

Dietmar Koering behaalde zijn Master of Architecture aan de Barlett Faculty of Built Environment (University College of London) in 2007. Daarnaast volgde hij een scala aan opleidingsprogramma’s, waaronder Design and Fine Arts (Kiel, Duitsland) en 3D Visualization, Electric Arts, Animation Arts, Design Management (Sydney, Australia). Momenteel is hij werkzaam als projectarchitect en onderzoeker bij Andrew Wright Associates in Londen.

 

In 2010 zal het door de Jaap Bakema Foundation ondersteunde onderzoek van Koering leiden tot een presentatie in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam en een publicatie in het tijdschrift A10 new European architecture.

De Canadeese architect Michael Barton deed eveneens onderzoek naar duurzame, drijvende eilanden
De Canadeese architect Michael Barton deed eveneens onderzoek naar duurzame, drijvende eilanden

Beurs

De Jaap Bakema Fellowship is een beurs van 10.000 euro voor onderzoek op het snijvlak van architectuur, techniek en samenleving, dat nieuwe perspectieven kan openen op ontwerp, gebruik en perceptie van de gebouwde omgeving. Het huidige bestuur van de Jaap Bakema Foundation bestaat uit: Tom Avermaete (associate professor Architectuur, TU Delft), Ole Bouman (directeur van het Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam), Hans Ibelings (uitgever/redacteur A10 new European architecture, Amsterdam), Madeleine Maaskant (oprichter en naamgever Maaskant en Van Velzen Architecten, Amsterdam), Frederieke Taylor (eigenaar van de Frederieke Taylor Gallery, New York) en Oliver Thill (oprichter en naamgever Atelier Kempe Thill, Rotterdam)

Reageer op dit artikel