nieuws

Winnaars The Great Indoors Awards

Geen categorie

Zaterdagavond zijn in Maastricht voor de tweede maal The Great Indoors Awards 2009 uitgereikt, een evenement van het internationale interieurtijdschrift FRAME. De jury, voorgezeten door Jo Coenen, selecteerde de winnaars uit 380 inzendingen, afkomstig uit maar liefst 40 landen. De belangrijkste prijs van Firm of the Year ging naar het Zweedse bureau Guise.

Winnaars The Great Indoors Awards

De winnaars in de vijf categorieën waren:

Serve & Facilitate: Bureau Ira Koers en Studio Roelof Mulder voor het ontwerp van de bibliotheek voor de Universiteit Amsterdam;
Relax and Consume: Design Spirits (China) voor het ontwerp van Beijing Noodle;
Show & Sell: OMA voor het ontwerp van de Prada Transformer;
Concentrate & Collaborate: i29 voor het ontwerp van kantoor Gummo in Amsterdam;
Firm of the Year: Guise uit Zweden

Zweeds ontwerpbureau Guise

Na de hype van de afgelopen jaren zou het Nederlandse design zich in een crisis bevinden. Met de selectie van drie Nederlandse deelnemers uit een breed internationaal veld blijkt het Nederlandse interieurontwerp, waar zowel productvormgevers, architecten als interieurarchitecten binnen actief zijn, springlevend.

In de categorie ‘Serve Facilitate’ wint Bureau Ira Koers and Studio Roelof Mulder met hun ontwerp voor de bibliotheek van Amsterdam. Deze inzending is het resultaat van een samenwerking van een architect met een grafisch ontwerper. De uitkomst valt op door een goede balans tussen tijdelijkheid, functionaliteit en expressie.

Bibliotheek Universiteit van Amsterdam door Ira Koers en Roelof Mulder

Dat design talent een nieuw export product van China zou kunnen zijn bewijst het Chinese Design Spirits met hun prijs voor Beijing Noodle No. 9 in Las Vegas in de categorie ‘Relax and Cosume’. Design Spirits is er goed in geslaagd een interieur te ontwerpen met een verleidelijke verhouding tussen kitsch en abstractie, dat ook het grote publiek voor zich weet te winnen.

Beijing Noodle door het Chinese bureau Design Spirits

OMA is met Prada Transformer de winnaar in de categorie Show Sell. Voor de jury was dit een goed voorbeeld van een project dat tegelijkertijd een verleden, door de verwijzing naar het Russische Constructivisme en een toekomst representeert door kritische antwoorden te geven op de huidige vraag naar representatie.

Prada Transformer door OMA

In de Categorie Concentrate Collaborate wint i29 met hun Recycled Office for Gummo. Een ontwerp dat tegemoet komt aan de huidige wensen voor duurzaamheid, door een tijdelijk kantoor op een even overtuigende als esthetische manier op te bouwen uit gerecycled materiaal.

De ‘Firm of the Year’ werd het jonge ontwerpbureau Guise. Guise bewijst dat interieurontwerpen niet alleen draait om budget en het idee van een ‘total transformation’, maar ook op een bescheiden wijze een verfijnde vertaling van functionele eisen kan geven, dat zich uitdrukt in een even plastisch als grafisch beeld.

Reageer op dit artikel