nieuws

Winnaar Gouden Piramide 2009

Geen categorie

Afgelopen zaterdag, 28 november, is de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap 2009, de Gouden Piramide, met als thema gebiedsontwikkeling, toegekend aan De Key/De Principaal, Talis en de gemeente Nijmegen voor het herstructureringsproject ‘De Dobbelman’ in Nijmegen. De prijs bestaat uit 50.000 euro, een speciaal vervaardigde trofee, een architectuurplaquette en een publicatie over de prijsronde 2009.

Winnaar Gouden Piramide 2009

De Dobbelman

Het fabrieksterrein van de voormalige wasmiddelenfabrikant Dobbelman vormde een industriële enclave in de woonwijk Bottendaal. Met behoud van de industriële karakteristiek is op het 1,6 ha grote gebied is in redelijk hoge dichtheid een gemêleerde woonbuurt gerealiseerd, bestaande uit een grote differentiatie aan woningen (lofts, beneden-/bovenwoningen, studio’s, herenhuizen, appartementen), zorgvoorzieningen, ateliers en enkele bedrijfsruimten. Het parkeren geschiedt ondergronds. De herstructureringsplannen kwamen tot stand in een intensief open planproces met lokale partijen.

Jury

‘Een prachtig project, dat door de maatvoering, de vormgeving en de gebruikte materialen nog steeds de sfeer ademt van het industriële verleden van het gebied.’ Grote waardering is er voor zowel het sociaal-inhoudelijke als het architectonisch-stedebouwkundige resultaat. Het tandem De Principaal–Marlies Rohmer werd door de jury gezien als de soepel draaiende motor van het totstandkomingsproces, met de gemeente Nijmegen als belangrijke conditieschepper en Talis als de ingeschakelde specialist voor de zorggebouwen.

Thema

De prijsronde 2009 was bestemd voor opdrachtgevers van ruimtelijke projecten. Dat konden bijvoorbeeld woonwijken, stadsparken, bedrijventerreinen of omvangrijke infrastructurele werken zijn. Maar ook transformaties van het landelijk gebied die betrekking hebben op de bestemmingen natuur, landschap, landbouw en recreatie.

Start Gouden Piramide 2010

Bij de volgende prijsronde is het thema: architectuur. De inschrijving start op 15 december 2009. Opdrachtgevers kunnen worden voorgedragen tot 26 februari 2010. De inzendtermijn sluit op 12 maart 2010.

Reageer op dit artikel