nieuws

Verslag lezing Jan Geysen

Geen categorie

De interieurarchitect Jan Geysen van PUUR interieurarchitecten kreeg de kans om zijn oeuvre te presenteren aan een publiek van zeshonderd man tijdens de uitreiking van de LAi- en de Thonet Mart Stamprijs. Dit jaar is de eerste monografie van PUUR interieurarchitecten uitgegeven bij
Stichting Kunstboek. Hierin zijn plannen opgenomen die anders
in de vergetelheid zouden zijn geraakt, zoals het interieurontwerp voor een
kerk. Volgens Geysen voelde het goed om eens een keer God als
opdrachtgever te hebben.

Verslag lezing Jan Geysen

Twee jaar geleden is PUUR interieurarchitecten al eens genomineerd voor de LAi-prijs. Helaas wonnen ze die editie niet. Vooralsnog moeten ze genoegen nemen met het feit dat hun boek prominent figureert in de Selexyz boekhandel in Maastricht, ontworpen door Merkx + Girod architecten, die in 2007 de LAi prijs ontving. In de presentatie laat Geysen trots de foto zien van de stapel monografieën die in de schappen van die
boekhandel liggen.

In de opgave zoekt Geysen altijd naar vormen van samenwerking, naar een methodiek en een universele taal. Zo ook in de sportwinkel Top Running in Wuustwezel. Voordat PUUR interieurarchitecten aan de opgave begon, werd een functioneel schema ontworpen. Dezelfde functionele aanpak werd gehanteerd in kledingwinkel Amie Amie en een schoenenwinkel, waar de opdracht eerst werd ontleed om als het ware de universele taal te ontdekken die de materialisatie en de vormgeving dicteert.

Bij opgaves is Geysen altijd op zoek naar inspiratiebronnen, van de collages van Mies van der Rohe tot de golvende lijnen in de architectuur van Oscar Niemeyer. In de kledingwinkel Amie Amie is deze gebogen lijn terug te vinden als een golvende wand waarin de kleding wordt gepresenteerd en die uiteindelijk op spectaculaire wijze door
een groot raam een groene buitenplaats omarmt.

Als afsluiter stelt Geysen zichzelf de vraag of de interieurontwerper, voorbij het esthetische beeld, een bijdrage kan leveren aan de maatschappij. Als antwoord op de vraag verschijnt het portret van Barack Obama in beeld: yes we can!

Reageer op dit artikel