nieuws

Uitslag Euregionale Architectuur Prijs 2009

Geen categorie

Luise Kister van de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen is de winnaar van de Euregionale Architectuur Prijs 2009. Zij sleepte de overwinning in de wacht met haar afstudeerproject voor de nieuwe waterkrachtcentrale Chlus in Davos.

Uitslag Euregionale Architectuur Prijs 2009

Het afstudeerproject van Kister voor de nieuwe waterkrachtcentrale vormt het eindpunt van een reeks krachtcentrales in de vallei van Davos. Het water stroomt via een onderaardse drukleiding naar de rotswand aan de Chlus. De energieproductie met de bijbehorende machines en bedrijfsprocessen nemen een ruimte in die de onderaardse waterleiding als motor voor het gehele proces benutten. Deze totale ruimte bestaat uit gesloten en open ruimtes die dienen voor de bescherming van de machine. Naar buiten toe vormt de krachtcentrale een besloten, sculpturaal gebouw in het landschap. De openingen in de voorgevel zijn beperkt. De eigenzinnige dakvorm volgt de vormen van de inwendige ruimte en garandeert een gecontroleerde afvoer van het regenwater. Het zuivere, ruwe beton onderstreept het industriële karakter van het gebouw, zorgt voor voldoende massa als contragewicht tegen de extreme waterkrachten en onderstreept de massiviteit van dit enorme gebouw. De rode betonkleur zorgt ervoor dat het zich in vergelijking met de rotsachtige en beboste omgeving als een abstract gebouw voordoet.

Luise Kister wint Euregionale Architectuur Prijs met ontwerp voor  nieuwe waterkrachtcentrale Chlus in Davos.

De prijs

De Euregionale Architectuur prijs is dit jaar voor de negentiende keer uitgereikt voor het beste afstudeerproject van de architectuuropleidingen in de Eurego Maas-Rijn. De prijs is een samenwerkingsverband tussen Schunck Architectuur (voorheen Vitruvianum), de Architektenkammer Nordrhein-Westfalen (D), de BNA Kring Zuid Limburg, de Orde van Architecten Limburg (B) en de Ordre des Architectes Liege (B).

Deelnemers

In totaal zijn uit ongeveer 550 afstudeerprojecten van het afgelopen collegejaar 35 projecten geselecteerd voor deelname. De deelnemende hogescholen zijn Hogeschool Zuyd, Academie van Bouwkunst Maastricht, Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen,Fachhochschule Aachen, Provinciale Hogeschool Limburg, Dep. Architectuur Diepenbeek, Institut Supérieur d’Architecture Saint-Luc de Wallnie Liège en het institut Supérieur d’Architecture Lambert Lombar Liège.

Reageer op dit artikel