nieuws

Uitreiking Thonet Mart Stamprijs

Geen categorie

Na een toelichting over het doel van de Thonet Mart Stamprijs, een vernieuwend stoelontwerp te realiseren voor de projecten- en de consumentenmarkt, presenteert Hadassah de Boer namens de jury de drie genomineerde
stoelontwerpen. Over een speciaal voor dit doeleinde aangelegde ‘catwalk’ werden de ontwerpen aan het publiek getoond.

Uitreiking Thonet Mart Stamprijs

Als eerste wordt de kruk Verend Hout, ontworpen door Carolien Laro, naar het
podium toe gedragen. De verende zitting wekt nogal wat bewondering. De
ontwerpster vertelt zelf dat de constructie eerst onmogelijk leek. Pas
toen ze op het idee kwam om de houtnerf niet liggend, maar staand in
te snijden, bleek de constructie stevig genoeg.

De tweede genomineerde stoel, VOUWWOW, bestaat uit gerecycled karton
met een honingraatstructuur. Daardoor heeft het materiaal genoeg stevigheid
om de minimalistische vouwconstructie te realiseren. De ontwerpers
Joost van Noort en Maartje Nuy kwamen op het ontwerp tijdens een reis door China, waar ze gefascineerd raakten door origami.

Presentatrice Hadassah de Boer probeert de genomineerde stoelen voor de Thonet Mart Stamprijs uit, met op de achtergrond genomineerden Carolien Laro, Joost van Noort en Maartje Nuy en Tiddo de Ruiter.

Het derde genomineerde ontwerp, de Lage leren stoel van Tiddo de Ruiter, blijkt tijdens de wandeling op de catwalk een echte blikvanger. Op een eenvoudig houten frame is een lap leer gespannen. Presentatrice Hadassah de Boer is onder de indruk van het zitcomfort.

Maartje Nuy en Joost van Noort waren blij verrast met de prijs voor hun stoel VOUWWOW. Van Noort maakte nog een kleine brug tussen hun verbazing en het woord WOW in de naam van de stoel, maar dat ging gedeeltelijk verloren in het applaus.


Odette Ex, juryvoorzitter, en Philipp Thonet maken de winnaars bekend.

Odette Ex, voorzitter van de jury, had voor alle ontwerpers die volgend jaar willen meedingen naar de Thonet Mart Stamprijs nog een belangrijke mededeling als afsluiter: als je een kans wilt maken om te winnen, zorg dan voor een één op één maquette!

Reageer op dit artikel