nieuws

Tweede leven postkantoor Rotterdam

Geen categorie

Maandag 2 november zijn de aangepaste plannen bekend gemaakt voor de herontwikkeling van het voormalig postkantoor aan de Coolsingel 42. In het nieuwe Post Rotterdam komt in tegenstelling tot de eerdere plannen geen hoteltoren maar een vierlaags gebouw voor detailhandel, een designhotel met 80 kamers, conferentieruimtes en een luxe restaurant. Ben van Berkel van UN Studio gaat in opdracht van het consortium Post Rotterdam (bestaande uit Delta Development Group en SNS Property Finance) en de gemeente Rotterdam het ontwerp voor het ‘House of lifestyle brands’ verder uitwerken.

Tweede leven postkantoor Rotterdam

Bij Van Berkel staat hergebruik van het gebouw voorop. Hij vindt , zegt hij in een reactie tijdens de presentatie, “hergebruik is het meest interessant en belangrijke thema is van onze tijd. Hergebruik is duurzaam en economisch”. De centrale positie van de locatie wordt door Van Berkel versterkt en verlevendigt. Het is de bedoeling van Post Rotterdam een nieuwe ontmoetingsplek in de stad te maken. Alle etages van het voormalige postkantoor worden na realisatie van het ontwerp publiek toegankelijk. De oorspronkelijke wachtruimte met de karakteristieke bogen gaat als een ‘catwalk’ fungeren die aansluit op de rondom gevestigde winkels en voor het op de vierde en daarboven gelegen hotel en restaurants.

 Post Rotterdam door Ben van Berkel

Van Berkel hersteld de hoofdentree aan de Coolsingel in oude glorie. De transparante verticale foyer aan de Meentzijde opent het gebouw naar de stad. Deze architectonische uitbreiding, voornamelijk bestaand uit glas en metaal, voorziet niet alleen in een ruimte voor horeca en publieke functies, het is een etalage voor het gesloten gebouw. Op de eerste verdieping vormt deze ‘verticale foyer’ een elegante verbinding naar het met glas overdekte atrium.

 Centrale hal van Post Rotterdam door Ben van Berkel

Naar verwachting starten de bouwwerkzaamheden eind 2010. De oplevering van Post Rotterdam staat gepland in het voorjaar van 2013.

Reageer op dit artikel