nieuws

Oud-Zuid akkoord met entree Rijksmuseum

Geen categorie

Een meerderheid van de Amsterdamse stadsdeelraad Oud-Zuid gaat akkoord met de bouw van een centrale entree in de onderdoorgang van het Rijksmuseum. PVDA, VVD en CDA schaarden zich achter het nieuwe plan, dat is ingediend door directeur Wim Pijbes van het museum. Pijbes wil trappen laten aanleggen in het openbare gebied voor voetgangers en fietsers.

Oud-Zuid akkoord met entree Rijksmuseum

Die trappen komen in plaats van de vier draaideuren aan de zijkant van de onderdoorgang, dat in het oude plan was bedacht.

Het museum moet voor de nieuwe entree een bouwvergunning aanvragen bij het stadsdeel. In de commissie Bouwen en Wonen van het stadsdeel werd deze week gepeild hoe het plan van Pijbes en Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol is gevallen. Volgens de PvdA, de grootste partij in het stadsdeel, biedt het nieuwe plan de allure die bij het museum past. Ook VVD en CDA zijn positief. De kleinere partijen zijn overigens tegen. Volgens hen biedt de nieuwe opzet te weinig ruimte aan voetgangers.

Volgens Pijbes is het nieuwe plan van Cruz y Ortiz juist veel veiliger. Fietsers en voetgangers worden volledig gescheiden door een glazen hek, aanzienlijk beter dan in het oude plan, waarin voetgangers konden oversteken.

nieuwe entree Rijksmuseum

Uiteenzetting nieuwe plan

In het nieuwe plan wordt de helft van de onderdoorgang gebruikt door de fietsers: een van de zijbeuken en de aangrenzende helft van de middenbeuk. In de andere helft van het middendeel komen trappen naar het verdiepte entreeplein en de andere zijbeuk is voor de voetgangers. Op deze manier worden de drie gebruikersgroepen van de onderdoorgang (voetgangers, fietsers en museumbezoekers) op een veilige manier geaccommodeerd. Voor het museum heeft een centrale ingang het voordeel dat de oorspronkelijke logistiek in het gebouw weer kan worden gevolgd die een betere aansluiting vanuit het entreeplein naar het museale circuit biedt. In ieder geval één van de in het huidige plan opgenomen twee liften blijft gehandhaafd.

Het Rijksmuseum gaat nu met de bij het project betrokken partijen (Ministerie VROM/Rijksgebouwendienst en Ministerie OCW) bekijken wat de gevolgen van een wijziging van het huidige ontwerp zouden zijn en of aan de door het stadsdeel gestelde voorwaarden kan worden gedaan. Met name zal een wijziging moeten passen binnen de vastgestelde kaders van tijd en geld: de geplande opening in 2013 mag er niet door worden vertraagd en er mogen geen extra rijksmiddelen worden toegevoegd aan de begroting voor de renovatie. Na dit traject nemen de partijen een beslissing of inderdaad bij Stadsdeel Oud-Zuid een bouwvergunning zal worden aangevraagd.

 

Reageer op dit artikel