nieuws

Omstreden toren in Sint Petersburg

Geen categorie

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom wil in Sint Petersburg een nieuw hoofdkantoor van 403 meter hoog bouwen. Ondanks bezwaren van de inwoners van de stad keurde het bestuur van de stad de plannen al goed. Of de toren er komt is afhankelijk van de beslissing die Moskou neemt. Vandaag buigt de Doema, de Russische Tweede Kamer, zich over de plannen.

Omstreden toren in Sint Petersburg

 

In eerste instantie gaat de discussie over de schoonheid van de stad. Sint Petersburg werd in de achttiende eeuw gebouwd door Tsaar Peter de Grote naar voorbeeld van Amsterdam. Mocht de toren er komen, dan wijzigt de skyline die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Deze organisatie heeft al gedreigd om de vermelding van de lijst te schrappen als de toren er komt.

Nu Moskou zich ermee bemoeit, krijgt het debat over de toren een politieke lading. De Russische minister van Cultuur heeft zich al tegen de bouw uitgesproken en ook de staatstelevisie zond onlangs een kritische reportage uit.

Ophef overdreven

Philip Nikandrov, de architect van de omstreden toren vindt alle ophef overdreven. “Het is niet goed of het deugt niet”, zegt hij in zijn hypermoderne kantoor in een oud pand in de binnenstad van Sint Petersburg. “Mensen die zeggen dat wij de skyline van de stad verpesten, overdrijven. De toren komt vijf kilometer uit het centrum te staan en is niet zichtbaar op historische plaatsen.”

Antonina Jelisejeva van actiegroep ‘Levende Stad’ noemt dat een “grove leugen”. Volgens haar berekeningen is de toren, die de hoogste wolkenkrabber van Europa moet worden, straks zelfs zichtbaar vanaf het plein voor het Winterpaleis.

Rusland Tower

De bouw van een nog hogere wolkenkrabber in Moskou, de 612 meter hoge Rusland Toren, werd vorig jaar stilgelegd vanwege de economische crisis. Inmiddels heeft ontwikkelaar Russian Land besloten het plan volledig te schrappen. Bronnen stellen dat in plaats van hetgebouw een grote parkeergarage komt.

De beslissing over de toren in Sint Petersburg valt waarschijnlijk in het voorjaar.

Bron: NOS

Reageer op dit artikel