nieuws

OKRA wint prijsvraag Cutty Sark Gardens in Greenwich

Geen categorie

Voor de tweede keer dit jaar wint OKRA een prijsvraag in Londen. Eerder kreeg het landschapsarchitectenbureau al de opdracht voor de transformatie van Wellesley Road in Croydon. Voor het project ‘Tidal tectonis’ voor de Cutty Sark Gardens langs de Thames werkt OKRA samen met Nio en Buro Happold.

OKRA wint prijsvraag Cutty Sark Gardens in Greenwich

Nu is het nog een verwaarloosd gebied, maar met de Olympische Spelen in het vooruitzicht wordt het bestaande plein, nu gekenmerkt door een parkeergarage en moeizame overgangen naar de omgeving, getransformeerd tot een aantrekkelijke openbare ruimte.

OKRA stelt met haar inzending een plein van eb en vloed voor, dat reageert op de stromen van mensen: rustig in de vroege uren en met een groot aantal bezoekers tijdens vakanties. Mensen komen, verblijven of passeren. Het idee van een getijdenplein is gebaseerd op flexibiliteit, zodat de grote schaal is verbonden met intieme plekken.

Een natte vloer met fonteinen perkt de ruimte in en maakt ze intiem. Wanneer het water verdwijnt, is de vloer geschikt om over te lopen. Het ritme wordt versterkt door het nachtbeeld dat de ruimte aanlicht.

Een gradiënt naar de rivier toe vormt de overgang van stedelijk naar groen in een opeenvolging van sferen: het stedelijk netwerk, het plein rond de theeklipper en de River Thames’  Walk.

Het ontwerp is te beschouwen als een sculptuur op de grens van een plein en een park. Dit tektonische landschap zorgt voor gemakkelijke toegangen op verschillende niveau’s. Hierdoor krijgt het gebied een betere relatie met de Thames en de omringende straten. Nieuwe levendige façades vormen een essentieel onderdeel voor de verbetering van de plek.

Een licht oplopende helling aan de oostkant biedt mogelijkheden om commerciële functies en kiosken onder een groen dak te plaatsen, met aan de zuidkant een accent.

De planning is dat Cutty Sark Gardens nog voor 2012 is getransformeerd tot een prominente plek langs de Thames.

Reageer op dit artikel