nieuws

Kunstwerk met eigentijdse techniek

Geen categorie

Syb van Breda & Co is samen met partner Techconsult winnaar van een prijsvraag uitgeschreven door de gemeente Zoetermeer voor een nieuwe voet- en fietsbrug. Het is de bedoeling dat de brug eind 2014 het bestaande Westerpark en de Nieuwe Driemanspolder met elkaar verbindt.

Kunstwerk met eigentijdse techniek

De brug genaamd Hobbema 2.0 voorziet in zijn eigen energiebehoefte. Zonnepanelen winnen in de zomer elektriciteit uit zonlicht en leveren dit aan een netwerk. In winter wordt hier weer gebruik van gemaakt. De architecten onderzoeken of in het dek van de brug een zogenaamde ‘asfalt collector’ kan worden verwerkt. In dit systeem met waterbuisjes door het asfalt wordt water in de zomer verwarmd door de zon en ondergronds opgeslagen. In de winter wordt dit weer teruggepompt om bevriezing tegen te gaan. De levensduur van het asfalt wordt hiermee eveneens verlengd.

Fiets- en voetbrug Zoetermeer

Ook in het materiaalgebruik en in het ontwerp is gedacht aan het energievraagstuk. Van Breda heeft gekozen om de hoofdoverspanningen zo kort mogelijk te houden. De brug wordt over zijn hele lengte ondersteund door lichte kolommen die op korte onderlinge afstand zijn geplaatst. De constructie wordt uitgevoerd in onderhoudsvrij corten staal.

De vormgeving van de brug moet volgens de gemeente Zoetermeer duidelijk maken dat dit een knooppunt is in het regionale fietspadennetwerk. Hobbema 2.0 gaat de verbinding leggen tussen het Groene Hart, Midden-Delfland, het duingebied en het Westland. Het fietspad dat over de brug loopt, wordt ook verbonden met het regionale fietspad langs de A12.

Fiets- en voetbrug Zoetermeer

De jury riep het ontwerp van Breda uit tot winnaar omdat het een ‘opvallend oriëntatiepunt is, die passend is in het landschap. Een kunstwerk met eigentijdse techniek.’

Reageer op dit artikel