nieuws

Intentieverklaring integer bouwen

Geen categorie

Op vrijdag 30 oktober hebben kopstukken uit de bouw tijdens de IntegriteitTop hun handtekening gezet onder een ketenbrede integriteitverklaring. Voor het eerst trekken opdrachtgevers en -nemers samen op om een dergelijke intentieverklaring bouwbreed te ondertekenen. Tot de ondertekenaars behoren Bouwend Nederland, NLingenieurs, Uneto-VNI, de Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra, Unie van Waterschappen en de Rijksgebouwendienst.

Intentieverklaring integer bouwen

Met de verklaring spreken de ondertekenaars af dat zij elke vorm van frauduleus handelen veroordelen, dat ze geen acties ondernemen die ongewenst gedrag uitlokken en dat ze geen zaken doen met partijen die niet integer handelen. De ondertekenaars verklaren verder dat ze waar mogelijk ketenbreed zullen samenwerken om integriteit verder te stimuleren. Eén van de middelen is de publicatie Glashelder Bouwen, een leidraad voor transparantie.

De onderwerpen integriteit en transparantie staan sinds de Bouwenquête in 2004 op de agenda. Diverse partijen hebben al initiatyieven genomen om integriteit te waarborgen. Tot nu toe was er echter nog geen centrale aanpak. Regieraadvoorzitter Hans Blankert. “Daardoor wezen branches te vaak naar elkaar en aanvaardden ze geen verantwoordelijkheid voor elkaars gedrag. Maar een fout in één branche schaadt het imago van de hele keten. Daarom moeten we bouwketenbreed optreden.”

www.regieraadbouw.nl
www.debouwvernieuwt.nl

Reageer op dit artikel