nieuws

Inbo wint tender Universiteit Utrecht

Geen categorie

Inbo heeft de tender gewonnen voor de nieuwbouw van de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Het winnende ontwerp, GEO, is simpel en functioneel. Hiermee sluit het bureau aan op de ontwerpvraag van de opdrachtgever: een originele maar niet trendgevoelige ontwerpvisie.

Inbo wint tender Universiteit Utrecht

Het Rotterdamse bureau wil een kwalitatief hoogwaardig gebouw neerzetten met aandacht voor architectuur, bruikbaarheid, haalbaarheid en maakbaarheid. Het is een duurzaam ontwerp: als de nieuwbouw wordt aangesloten op de reeds aanwezige centrale warmtekrachtkoppeling en warmte/koudeopslag-installatie, is de gestelde GreenCalc-eis van 216 haalbaar.

inbo faculteit geowetenschappen universiteit utrecht

GEO vormt een ensemble met het bestaande gebouw van TNO en het GML-gebouw op campusterrein De Uithof. De gebouwen hebben een gemeenschappelijk entreegebied en maken gebruik van elkaars ruimtes. Ook hebben ze gemeenschappelijke beeldkenmerken, zoals horizontale geleding, een rustige uitstraling en een donkere tint.

Inbo faculteit geologie universiteit utrecht

GEO vormt de kop van het ensemble en de entree van een cluster; een plaats die vraagt om een extra accent in de architectuur. Inbo koos daarom voor een robuuste gevel met horizontaal gelede banden in zwart beton en een toeslag van steensoorten. Om het gelaagde karakter te versterken, verschillen de banden in hoogte en dieptewerking. Verdiepte raamstroken wisselen de borstweringen.

Inbo Geowetenschappen Universiteit Utrecht

 Het hart van het interieur wordt gevormd door een gebouwhoge vitrinekast met een collectie van geologische artefacten en bodemmonsters. Dankzij de horizontale geleding is het gebouw kolomvrij, wat een flexibele indeling met open en gesloten werkplekken mogelijk maakt. De centrale vide zorgt voor een open karakter en stimuleert zo de communicatie en kennisuitwisseling tussen gebruikers. De hoofdtrap fungeert als verblijfsgebied; de brede treden nodigen uit om ze als tribune of expositieruimte te gebruiken.

Reageer op dit artikel