nieuws

Fontys Sporthogeschool Eindhoven volgens Mecanoo

Geen categorie

Mecanoo architecten uit Delft heeft de nieuwbouw ontworpen van de Fontys Sporthogeschool in Genneper Parken te Eindhoven. De nieuwbouw, met state of the art sportvoorzieningen en een integraal duurzaamheidconcept, huisvest straks drie studierichtingen die nu nog in Sittard en Tilburg zijn gevestigd.

Fontys Sporthogeschool Eindhoven volgens Mecanoo

Mecanoo heeft een sociaal sportgebouw ontworpen. Doordat de meeste sportaccommodaties op de eerste verdieping liggen, ontstaat een transparante begane grond die een relatie aan gaat met de omgeving. Door de compacte vorm is er ruimte over voor een podium om het gebouw. Het letterlijke hoogtepunt vormt de klimtoren met het grote glazen venster.

Fontys Sporthogeschool

Het gebouw krijgt een duurzaam energiesysteem, waardoor het grotendeels in de eigen energiebehoefte kan voorzien. Het gebouw is compact, de onderwijsfuncties zijn op het noorden georiënteerd en aan de zuidkant krijgt het gebouw een overstek. Het energiedak levert energie via zonnewarmte. Verder wordt het overschot in warmte en koude van de gebouwen opgeslagen in twee buffertanks.

Programma

– Sportcomplex van 16.000 m2 met 5 sportzalen waarvan een aantal voldoet aan NOC*NSF eisen en één 400 tribunezitplaatsen heeft.
– Een 15 meter hoge klimtoren
– Een restaurant
– Onderwijsvoorzieningen zoals een mediatheek en een sportlab
– Een parkeergarage met 200 parkeerplaatsen

Ontwerp 2009-2010
Uitvoering 2010-2012
Opdrachtgever Gemeente Eindhoven, Fontys Hogescholen, Eindhoven
Ontwerp Mecanoo architecten, Delft
Constructeur JVZ Raadgevend Ingenieursburo, Deventer
Bouwkostenadviseur Basalt Bouwadvies, Nieuwegein
Installatieadviseur Technische Adviesbureau Becks, Vught
Adviseur akoestiek, bouwfysica, duurzaamheid en brandveiligheid Peutz, Mook
Bouwsom 18.1 miljoen euro

Reageer op dit artikel