nieuws

Dagboek UArchitects World Architecture Festival 2009

Geen categorie

Emile van Vugt and Misak Terzibasiyan van UArchitects zijn afgereisd naar Barcelona voor het World Architecture Festival (WAF). Het bureau is genomineerd voor de WAF Architectuurprijs 2009 met hun ontwerp voor Woongebouw Maasberg. Speciaal voor de Architect houden zij een online dagboek bij.

Dagboek UArchitects World Architecture Festival 2009

 

 

5 november 2009

De tweede dag van het festival bezoeken we veel lezingen en worden de prijswinnaars van deze dag bekend gemaakt. Dit keer hoeven we niet tegelijkertijd aan onze eigen presentatie te werken, wat deze dag wat minder hectisch maakt.

Lezing Regeneration

Discussiepanelvan links naar rechts: Lee Mallet, Dan Stubbergraad en Robbert HammondFoto UArchitects

Het onderwerp van de lezing is het onderzoek van verschillende case studies naar stedelijke interventies.

Lee Mallet (Director, Urbik) start met voorbeelden van stedelijke omgevingen rond de wereld die aan verandering onderhevig zijn door wijzigingen in de industrie en de globale economie. The tragedy of Detroit is een voorbeeld waarbij een complete stad op zoek gaat naar een nieuwe identiteit. Revitalisering vindt plaats door subtiele ingrepen van onderaf, waarbij de lokale en jonge bevolking participeert.

Dan Stubbergraad (Architect, Cobe) benoemt hierna een project in China met de veelzeggende titel: Highspeed Urbanism dat uitgaat van een ongestuurde groei op hoge snelheid.

Robbert Hammond (Co founder, The High Line, New York) is de bedenker en initiatiefnemer van High Line in New York. Een oud rail systeem dat op de nominatie stond om te worden gesloopt kon worden behouden van de ontwikkelaarsdrift en is omgetoverd tot een bovendekse tuin die kilometerslang bovengronds wordt gebruikt als groene strip.

De positie van de Nederlandse inzendingen

Hoe doen Nederlandse bureaus het tijdens de tweede dag? Het is opvallend dat geen enkel bureau tot de winnaars behoort. Hoe is dit mogelijk gelet op het internationale aanzien van de Nederlandse avant-garde? Bij de bijgewoonde presentaties viel ten eerste op dat het algemene niveau van de concurrentie erg hoog is en dat de internationale jury zich niet van de wijs laat brengen door de status van de presenterende architect. Hiernaast valt het ons op dat een aantal architectenbureaus zich matig hebben voorbereid op de presentatie. Enerzijds blijkt dat er soms te beknopt wordt gepresenteerd waarbij essentiële zaken worden vergeten. Anderzijds wordt er soms teveel verteld waardoor het niet lukt om kort en bondig de kernbegrippen te benadrukken.

Een conclusie die in ons hoofd blijft hangen is dat er op het presentatievlak nog veel te leren is voor Nederlandse architecten om zich op internationaal niveau te kunnen meten.


Kieran Long, hoofdredacteur Architectural Review Foto UArchitects

Om tot de kern van deze vraagstelling te komen hebben we de hoofdredacteur van Architectural Review Kieran Long geïnterviewd.

Ook hij had geen passende verklaring voor de reden waarom de hoog aangeprezen Nederlandse architecten zich op dit internationale podium niet kunnen onderscheiden.

De huidige crisis die momenteel diepe sporen trekt in de mondiale architectenpraktijk brengt volgens Long wellicht niet enkel ellende. Architecten lijken zich, geconfronteerd met krimpende budgetten, meer te gaan bezinnen op de inhoud in plaats van vooral met exorbitante vormgeving bezig te zijn.

Doorgeschoten duurzaamheid?

Over het geheel van de presentaties gezien valt de grote aandacht voor duurzaamheid in de huidige projecten op. Dat we daar op een goede manier mee om moeten gaan werd trefzeker verwoord door jurylid Hanif Kara in zijn commentaar op een gepresenteerd plan: ‘You know so much about the technics and the underlaying systems of sustainability that you forgot about architecture.’

Abu Dhabi

De afsluitende lezing werd verzorgd door Rafael Vinoly. Het meest opvallende was het project dat hij twee dagen geleden heeft gepresenteerd in Abu Dhabi: een nieuwe universiteitscampus met de veelzeggende naam New York University Abu Dhabi, die een een aantal kilometers ligt verwijderd van het centrum van Abu Dabi. Deze weliswaar moeilijke opdracht lijkt door Vinoly in navolging van veel van zijn voorgangers die als architect in Dubai werkzaam zijn geweest, in een extreme vormgeving te worden opgelost.

Paul Finch sloot de dag hierna af met de woorden dat deze megastructuren ons allemaal bekend voorkomen uit de periode van bijvoorbeeld Archigram maar dat ze tegenwoordig door de methodes van presenteren op een betere wijze worden belicht en toegelicht.


Rafael Vinoly Foto UArchitects

De prijswinnaars zijn in de volgende categorieën

– Future projects – Commercial: Statoil Hydro Office door A-lab
– in de categorie Future projects – Competition entries: Szentendre Cementery door A4 –studio
– in de categorie Future projects- Cultural: Spanish pavilon for 2010 expo Shanghai door Miralles Tagliabue Embt
– in de categorie Future projects – Residential: Mero Beach project door Buro 2
– in de categorie Transport: Bras Basah Mass Rapid Transit Station door WOHA
– in de categorie Health: Teleton Tampico door Sordo Madaleno Arquitectos
– in de categorie Future projects – Education: Malama Learning Center door Eight Inc.
– in de categorie Future projects – Health: Extention of Islamia Eye Hospital door Shatotto
– in de categorie Landscape: The Adaptation Palettes: Regenerative Landscape Design door Turenscape
– in de categorie Future projects – Landscape: East London Green Grid door Design for London
– in de categorie Future projects – Infrastructure: Thinking Beyond the Station: Aguascalientes City Suburban Train Mexico door RVDG aquitectura + urbanismo
– in de categorie Sport: Berry Sports Hall door Allen Jack + Cottier
– in de categorie Production, energy and recycling: Bodegas Protos door Rogers Stirk Harbour + Partners
– in de categorie Display: Cages for Macaws in the Palm Groove of Barcelona Zoo door Batlle Roig Architects
– in de categorie Future projects – Experimental: Mobile Performance Venue door Various Architects
– in de categorie Future project – Masterplanning: Our city – our urban spaces door Entasis

Wij houden jullie op de hoogte van de rest van het festival.

Namens ontwerpteam UArchitects,
Misak Terzibasiyan Emile van Vugt

Reageer op dit artikel