nieuws

Dagboek UArchitects World Architecture Festival 2009

Geen categorie

Emile van Vugt and Misak Terzibasiyan van UArchitects zijn afgereisd naar Barcelona voor het World Architecture Festival (WAF). Het bureau is genomineerd voor de WAF Architectuurprijs 2009 met hun ontwerp voor Woongebouw Maasberg. Speciaal voor de Architect houden zij een online dagboek bij.

Dagboek UArchitects World Architecture Festival 2009

 

 

4 november – de eerste dag

Op de eerste dag van het festival bekijken we de tentoonstelling van de 700 inzendingen die uit alle werelddelen zijn ingestuurd en wonen we een aantal lezingen bij, terwijl we tegelijkertijd onze presentatie voorbereiden. De expositie is een overweldigende staalkaart van denkwijzen en ontwerpstrategieën, die vraagt om een uitgebreide bestudering. Het programma van deze eerste dag bestaat uit shortlist presentaties van de genomineerden en lezingen waarin actuele thema’s binnen de architectuur worden behandeld. Dit jaar is gekozen voor de thema’s ‘Less does more’ en ‘Cities’.

Tentoonstelling van de 700 inzendingen. Foto UArchitects

Ochtendlezing ‘Unleashing the energetics of nature’

Tijdens de ochtendlezing ‘Unleashing the energetics of nature’ worden er door Prof. Neil Spiller van de Avator Group vragen gesteld bij de huidige manier waarop architecten de verbazingwekkende rekenkracht van de computer enkel lijken te gebruiken om steeds gecompliceerdere vormen te genereren. Maar het vervolgens voorgestelde principe van programmeerbare materialen die dynamisch gedrag vertonen, is toekomstmuziek.


Panel van de discussie ’s ochtends  Foto UArchitects

Middaglezing ‘Managing explosive urban growth’

In de middaglezing ‘Managing explosive urban growth’ staat de problematiek van drie wereldsteden centraal. Het blijkt dat door de specifieke geografische locatie en de locale randvoorwaarden de architecten in de verschillende steden met verschillende problemen worden geconfronteerd. Op de door Michel Rojkind gestelde centrale vraag of de oplossing ligt in het realiseren van hogere dichtheden of een verder expansie van de betreffende steden lijkt geen eenduidig antwoord te geven.

Hoofdlezing door Farshid Moussavi (Foreign Office Architects)

De hoofdlezing van de dag door Farshid Moussavi (Foreign Office Architects) was gebaseerd op haar laatste boek ‘Function of Form’. Volgens Moussavi moet de architect van vandaag het begrip functie op een nieuwe manier leren begrijpen. Het dient niet enkel te worden gezien als betrekking hebbend op utiliteit, maar juist in veel bredere zin als specifieke uitkomst voor een specifiek probleem. De architect is hierin binnen het proces de ordenende factor.

Presentatie door UArchitects

Dan komt het moment dat we zelf worden uitgenodigd het podium betreden om ons plan te presenteren. Ondersteund door onze projectleiders Melwin Ideler en Adriaan Verheij vertellen we de politieke aanleiding van deze opgaven in Nederland en de ontwerpmotieven van het woongebouw. Vervolgens luisteren we ontladen naar de presentaties van onze directe concurrenten. De diversiteit van de inzendingen in onze categorie wordt meer zichtbaar en hiermee ook de problematiek van de beoordeling. Het behoeft een zeer bekwame jury om de kwaliteiten van een Joodse synagoog in de Verenigde Staten te kunnen onderscheiden van een bibliotheek in Canada of van een ambassade in Algerije.

Juryoordeel

Uiteindelijk blijkt dat de jury positief is over ons ontwerp, maar dat we niet worden geselecteerd als winnaar van de categorie CIVIC. Helemaal verbaasd zijn we hier niet over, want er bevindt zich een zekere tegenstrijdigheid in de categorisering: hoe kan een (besloten) jeugdgevangenis categoriewinnaar worden in de categorie openbare gebouwen?

Uit de bijna 700 inzendingen uit 65 landen blijkt wel dat UArchitects de meest bijzondere jeugdgevangenis heeft ontworpen. Tevens blijkt uit de vele verzoeken van uitgevers van architectuurboeken en tijdschriften uit onder meer China, Rusland en Zuid-Amerika dat er veel interesse is voor de wijze waarop architectuur zich verhoudt tot jeugddetentie in Nederland. In de betreffende landen zijn de inzichten en omgang met dit vraagstuk totaal verschillend en wellicht is deze interesse een vooraankondiging van een geleidelijke verandering. Deze internationale bijeenkomst in Barcelona heeft een grote invloed op de ontwikkeling en impact van ons bureau.


Paul Finch  Foto UArchitects

Categoriewinnaars WAF

Aan het einde van de dag zijn door Paul Finch, oud hoofdredacteur van de Architural Review, de categoriewinnaars van dag 1 bekend gemaakt, dit zijn:
– Civic Community: Emergency Terminal Zagreb door Produkcija 004
– Culture: Mapungubwe Interpretation Center door Peter Rich Architects
– Holiday: Restaurant Tusen door Murman Architekter Ab
– Shopping: Havaianas door Isay Weinfeld
– House: Klein Bottle House door McBride Charles Ryan
– Housing: The Met door WOHA
– Learning: The Pearl Academy of Fashion, Jaipur door Morphogenesis
– NewOld: TKTS Booth / Redevelopment of Father Duffy Square door Choi Ropiha Perkins Eastman, PKSB Architects
– Office: Unileverhaus door Behnisch Architekten    

Wij houden jullie op de hoogte van de rest van het festival.

Namens ontwerpteam UArchitects,
Misak Terzibasiyan Emile van Vugt

Reageer op dit artikel