nieuws

Campus Calatrava gaat niet door

Geen categorie

De bouw van Campus Maastricht, ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava gaat definitief niet door. Bestuur en Raad van Toezicht van Servatius en de externe toezichthouder namens het Rijk, Duco Stadig, hebben dit besloten. Dat heeft Servatius vanmiddag bekendgemaakt.

Campus Calatrava gaat niet door

 

 

De bouw van Campus Maastricht was eind vorig jaar officieel van start gegaan. Het programma bestond uit een sporthal, studentenwoningen, guesthouses, kantoren, horecavoorzieningen en winkels. De investering bedroeg 165 miljoen euro.

Op 26 mei 2009 is de bouw geschorst, omdat de geraamde kosten opliepen tot boven de 200 miljoen euro. Op dat moment was er volgens het blad Vastgoedmarkt een onrendabele top van 50 procent.

Servatius kon de kostenstijgingen niet voor haar rekening nemen en riep de financiële hulp in van de Universiteit Maastricht, de gemeente Maastricht en de provincie Limburg. Na een haalbaarheidsstudie en intensief overleg met gemeente en universiteit concludeert Servatius nu dat het ontwerp van Calatrava financieel niet haalbaar is.

De uitkomsten van een extern onderzoek eind juli waren al zorgwekkend. Sindsdien heeft Servatius nog een ultieme poging gedaan om samen met de partners in de stad alle mogelijkheden om het project te redden, goed tegen het licht te houden. Alleen met substantiële bijdragen van de universiteit, de gemeente en de provincie en een gelijktijdige reductie van de bouwkosten zou het ontwerp van Calatrava alsnog gerealiseerd kunnen worden.

Reageer op dit artikel