nieuws

Akker voor de herinnering

Geen categorie

De Bosch Architectuur Initiatief-ideeënprijsvraag ‘Leve de Herinnering: ontwerp een ossuarium (knekelhuis) om nooit meer te vergeten!’ is gewonnen door Vincent de Gouw en Kim Brok. Het ontwerp ‘We doen we mee ons moeder’ is voorgedragen voor realisatie.

Akker voor de herinnering

De 150 jaar oude begraafplaats Orthen wordt gekenmerkt door een prachtig landschap. De begraafplaats kent meerdere gebieden, elk met een eigen karakter. Achterstallig onderhoud vergt landschappelijke ingrepen, die met zich mee brengen dat veel graven moeten worden geruimd. Hierdoor behoeven de botresten van 9.000 overledenen binnenkort een nieuwe rustplaats. Deze krijgt de vorm van een ossuarium dat uiteindelijk 12.000 stoffelijke resten zal bergen.

ossuarium orthen

Het ontwerp van De Gouw en Kim Brok heeft ruime zichtlijnen en subtiele afwijkingen in hoogte, die de blik de mogelijkheid geven weg te dwalen over het ruime veld. Het knekelveld wordt begrensd door een pad, akkers en een erfafscheiding. Het heeft een vrije vorm en maakt gebruik van de aanwezige hoogteverschillen. Het glooiende aanwezige landschap wordt vertaald naar een akker voor de herinnering.

ossuarium orthen

Wat onder de grond zit, blijft onder de grond. Twaalf duizend grafkistjes worden zij aan zij geplaatst in de aarde. Ieder kistje krijgt een eigen hoogte, te weten die van het maaiveld ter plaatse van het kistje plus 15 centimeter. Op de grafkistjes komen wit marmeren gedenkstenen, die samen een krachtig, helder gebaar zullen maken en het knekelveld een volwaardig aanzien geven.

Reageer op dit artikel