nieuws

UN Studio geselecteerd voor Waalse Krook

Geen categorie

UN Studio, Schmidt Hammer Lassen, Toyo Ito, THV Mateus Beel en een ontwerpteam van de bureaus Aranda Pigem Vilalta arquitectes en Coussee en Goris zijn geselecteerd om een ontwerp te maken voor de stadswijk Waalse Krook in Gent.

UN Studio geselecteerd voor Waalse Krook

In de stadswijk moet ambitieuze nieuwbouw worden gerealiseerd. Het voormalig Wintercircus wordt gerenoveerd en herbestemd. De openbare ruimte wordt heringericht. Daarbij wordt een grote aandacht gevraagd voor de stedenbouwkundige context en de architecturale kwaliteit.

De vijf bureaus zijn door een selectiecommissie onder voorzitterschap van de Vlaamse Bouwmeester gekozen uit precies honderd kandidaten. In 2010 wordt een winnaar gekozen.

De opdracht omvat een ontwerpend onderzoek voor de hele projectzone, waarbij nieuwbouw, het voormalig wintercircus en de publieke ruimte op een geïntegreerde manier met elkaar in overeenstemming moeten worden gebracht. Ook wordt van de bureaus een ontwerp op schetsniveau gevraagd voor de nieuwbouw, waarin de Bibliotheek van de toekomst en het Centrum voor nieuwe media zullen worden ondergebracht. Voor meer informatie over de stadswijk en de opdracht: www.dekrook.be

Uit het juryrapport

UN Studio heeft sinds 1989 een brede ontwerpervaring opgedaan op diverse schaalniveaus, met het bouwen van landmark architectuur in een historische context en met het ontwerpen van kennis- en cultuurcentra. Het bureau heeft ervaring met de herontwikkeling van verouderde stedelijke gebieden, bijvoorbeeld met het ontwerp van de Erasmusbrug in Rotterdam, de Ponte Parodi in de historische haven van Genua en het masterplan Lighthousein Aarhus in Denemarken.
www.unstudio.com

Schmidt Hammer Lassen Architects heeft veel ervaring met het ontwerpen van bibliotheken en ‘learning spaces’. Het realiseerde verschillende bibliotheken waaronder de uitbreiding van de Koninklijke bibliotheek van Kopenhagen, de ‘Växjo’ bibliotheek in Zweden en de ‘Halmstad’ bibliotheek in Zweden.
www.shl.dk

Toyo Ito Associates Architects heeft ruim dertig jaar ervaring met het ontwerpen van publieke architecturale projecten. Hun constant vernieuwende aanpak genereert onconventionele ruimtes die mensen vrij en comfortabel kunnen beleven. De Sendai Mediatheek in Miyagi /Japan als bibliotheek, podium en ontmoetingsruimte is vergelijkbaar met de herontwikkeling van de site in Gent.
www.toyo-ito.com

De vriendschappelijke relatie tussen Aranda Pigem Vilalta arquitectes en Coussee Goris bestaat sinds 1995 (speciale prijs in de Euro-Belgian Awards). Architecturaal werk van beide teams is gegroeid vanuit de interesse voor het openbaar domein, waarbij de relatie mens-kunst, mens-stad en mens-natuur sterk aanwezig zijn. Aranda Pigem Vialta arquitectes werd recentelijk laureaat in de Mies van de Rohe prijs met een stadsbibliotheek te Barcelona, Coussee Goris ontwierp een multimediabibliotheek voor Aalter.
www.rcrarquitectes.es
www.coussee-goris.com

THV Mateus Beel bestaat uit twee partners. De kwaliteit van de ontwerpen van Aires Mateus studio (1998) vloeit voort uit het doorgedreven uitzuiveren van projecten en resulteert in plannen waarin abstractie heerst, ondersteund door geometrie. Het bureau ontwierp onder andere het kunst- en cultuurcentrum in Sines en de nieuwe hoofdbibliotheek van Lissabon, beide in Portugal. Stephane Beel architecten streeft naar een kwalitatieve leef- en werkomgeving en geeft dit vorm door middel van een praktische doch poëtische architectuur. Het bureau ontwierp onder meer het gerechtsgebouw in Gent, een aantal gebouwen voor UGent en de Museumsite in Leuven.
www.airesmateus.com
www.stephanebeel.com

Reageer op dit artikel