nieuws

Theo Lunsingh Scheurleer-lezing door John Harris

Geen categorie

De Stichting het Nederlandse Interieur organiseert op donderdag 29 oktober de tweede Theo Lunsingh Scheurleer-lezing. Deze keer is de spreker John Harris (1931). De titel van zijn voordracht luidt: Moving Rooms. Seeking the Origins of the Period Room: a global and a Dutch Issue.

Theo Lunsingh Scheurleer-lezing door John Harris

John Harris is een van de bekendste en meest gerenommeerde architectuurhistorici van Engeland met een oeuvre van meer dan veertig boeken en ruim tweehonderd artikelen.De titel van Harris’ meest recente boek luidt ‘Moving Rooms. The Trade in Architectural Salvages’. Hierin beschrijft hij het fenomeen stijlkamer en de handel in interieurs. Gedurende vele eeuwen werden gehele kamers, wanden, deuren schouwpartijen uitgenomen en elders opnieuw toegepast. Ook Nederland kent vele voorbeelden hiervan. In zijn lezing komen onder meer de bekende Hindelooper kamer in het Fries Museum te Leeuwarden en de Suasso kamers in het Stedelijk museum te Amsterdam aan bod. Ook de stijlkamers van het Centraal Museum te Utrecht en het Rijksmuseum zullen de revue passeren. Harris: “In my lecture I give credit where credit has long been overdue: to the Dutch for pioneering the presentation of a furnished period room in a museum.”

Stichting het Nederlandse Interieur

De Theo Lunsingh Scheurleer-lezing is vernoemd naar professor Lunsingh Scheurleer (1911-2002), de grondlegger van het wetenschappelijk onderzoek naar het historische interieur in Nederland. Het vragen van aandacht voor historische interieurs, ook uit het recente verleden, is het belangrijkste streven van de Stichting het Nederlandse Interieur (SHNI). SHNI doet dit door het onderzoek naar en de kennis van het Nederlandse interieur op tal van wijzen te bevorderen.

Reageer op dit artikel