nieuws

Steden moeten particuliere opdrachtgevers stimuleren

Geen categorie

Gemeenten moeten meer particuliere kavels aanbieden aan mensen die zelf hun woning willen bouwen. Dat wil een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, PvdA en CDA.

Steden moeten particuliere opdrachtgevers stimuleren

De verkoop van kavels aan particulieren blijkt nauwelijks last te hebben van de economische malaise. Op een kavelverkoop in Almere kwamen onlangs enkele honderden gegadigden af, twee keer zoveel als er kavels beschikbaar waren. Als meer gemeenten daartoe overgaan, kunnen meer bouwvakkers aan het werk blijven.

De drie partijen willen dat minister Van der Laan (Wonen) een team van ervaringsdeskundigen samenstelt voor gemeenten die overstappen op meer particuliere kavelverkoop. Gemeenten die de sprong wagen, krijgen namelijk te maken met veel meer klanten dan die ene projectontwikkelaar. Dit ervaringsteam zou moeten worden betaald uit de locatiegebonden subsidies die nog nauwelijks zijn besteed.

Zelfs voor lagere inkomens tot zo’n 36.000 euro hoeft een eigen kavel met een eigen woning geen onbereikbaar ideaal meer te zijn. In Almere helpen woningcorporaties bij de voorfinanciering, waarna zij bij verkoop ook weer hun deel ontvangen.

Reageer op dit artikel