nieuws

Stadhuis Vlaardingen door Kraaijvanger Urbis

Geen categorie

Architectenbureau Kraaijvanger Urbis uit Rotterdam krijgt de opdracht voor het nieuwe stadhuis in Vlaardingen. Het bureau was met Cepezed en architecten Van Mourik doorgedrongen tot de laatste ronde van de Europese aanbesteding. De jury vindt het ontwerp van Kraaijvanger Urbis klassiek tijdloos en ingetogen chique. Ook past het binnen het bouwbudget van 25 miljoen euro. Het stadhuis moet in 2014 klaar zijn.

 Stadhuis Vlaardingen

Het nieuwe stadhuis komt op de plek van het huidige stadskantoor op het Westnieuwland. De nieuwbouw wordt verbonden met het historische bestuurscentrum, het oude stadhuis. Het ontwerp heeft volgens de jury een natuurlijke aansluiting met verleden, heden en toekomst. Uit het juryrapport:  Kraaijvanger Urbis heeft het ambitieuze Programma van Eisen knap vertaald in ruimtelijke indelingen en verbindingen. Het ontwerp voldoet aan de gestelde eisen van duurzaamheid en functionaliteit.’ De jury spreekt verder van een uitdagend atrium als verbinding tussen het stadhuis en het bestuurscentrum, ruim, transparant met een waardige uitstraling. 

Stadhuis Vlaardingen-2

‘Het ontwerp van Kraaijvanger Urbis is tijdloos en flexibel en in dat opzicht ook duurzaam. De stedenbouwkundige inpassing sluit heel goed aan op de wens het stadhuis als nieuw en actief publiekscentrum gestalte te geven. Met dit ontwerp wordt een natuurlijke aansluiting gerealiseerd tussen de kerk, het bestuurscentrum en het stadhuis. Een krachtige combinatie als basis voor een verder herstel van het stedelijk weefsel. De jury heeft zo een eigen afweging op inhoud gemaakt en is unaniem tot dit besluit gekomen.’

Stadhuis Vlaardingen-3

De jury was samengesteld uit burgemeester Tjerk Bruinsma, wethouder Hans Versluijs, gemeentesecretaris Cees Kruyt en twee onafhankelijke deskundigen, Mick Eekhout, architect/hoogleraar en Gerard Frishert architect/stedenbouwkundige. Onafhankelijk juryvoorzitter was Huub de Graaff, jurist, Raad van Advies KOW stedenbouw en Architectuur.

Reageer op dit artikel