nieuws

Pleidooi voor visionaire steden

Geen categorie

De architect moet weer een visionair worden; alleen zo kan de toekomst van de stedelijke omgeving worden veilig gesteld. Dat betoogde Winy Maas gisteren bij zijn inaugurele rede als hoogleraar Architectonisch en stedebouwkundig ontwerpen op de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Pleidooi voor visionaire steden

Tijdens deze plechtigheid werd tevens in aanwezigheid van de Minister van OCW Ronald Plasterk The Why Factory geopend, het onderzoeksinstituut dat Maas in Delft gaat leiden.

Veel architecten stellen zich op als louter diensten leverende professionals. Volgens Maas is dat niet voldoende en dient de architect zijn werkveld uit te breiden. Steden verkeren immers in een diepe crisis en alleen architecten die verder kijken dan hun neus lang is, kunnen richting geven aan de verdere verstedelijking.

Bij zijn aantreden maakt Maas duidelijk grootse plannen te hebben met onderwijs in Delft. Volgens hem heeft het traditionele onderwijssysteem dat de nadruk legt op de individuele training van de architect, zijn langste tijd gehad. Hij omschreef zijn eigen systeem als een “collectieve productielijn van woorden en beelden”.

De komende jaren zal Maas met zijn studenten werken aan het Future Cities Program. Het zal interessant zijn te zien met welke visies Maas gaat komen en tot welke mogelijke actie deze zullen leiden.

Onder de noemer ‘My Future City’ sprak vervolgens een keur van sprekers nog een beetje onwennig over hun toekomstige stad. Tegelijkertijd verspreidde een anonieme actiegroep op de gang pamfletten over ‘My Dying Faculty’ waarin zij de draconische bezuinigingen en de explosieve toename van het aantal studenten hekelde.Al het beschikbare budget zou naar sterarchitecten gaan, waardoor niets overschiet voor de serieuze rest.

 Lees de Intreerede

Reageer op dit artikel