nieuws

Passiefwoningen in Almere

Geen categorie

In het Columbuskwartier in Almere is de bouw gestart van 103 woningen. Zij zijn ontworpen volgens het principe van het passiefhuis. Intensieve isolatie en de inzet van photovoltaïsche cellen zorgen voor een minimale externe energiebehoefte en maken de woningen voor een groot deel zelfvoorzienend. Ontwerper Inbo uit Rijswijk plaatste de zonnecellen duidelijk in het zicht op een pergolaconstructie. Daardoor zijn zij een volwaardig onderdeel van de architectuur.

Experimentele duurzaamheid en kindvriendelijkheid zijn steekwoorden voor het Columbuskwartier in Almere. Bij de 103 rijwoningen die Ballast Nedam hier realiseert is gebruik gemaakt van FSC-hout en baksteen. De lage energiebehoefte wordt bereikt door isolerende materialen zoals drievoudig glas, geïsoleerde houten kozijnen, zonneboilers, zomernachtventilatieluiken en stadsverwarming. Blikvanger zijn de 10 vierkante meter pv-cellen per woning die door Inbo op inventieve wijze zijn geïntegreerd in het ontwerp.

Om eenheid in de wijk te brengen is gebruik gemaakt van één type baksteen in combinatie met witte gevelbekleding en vooruitspringende raamkaders. De concentratie van parkeren maakt de buurt autoluw en dus kindvriendelijk. Als alles volgens plan verloopt kunnen de eerste bewoners in de zomer van 2010 hun nieuwe woning betrekken.

Reageer op dit artikel