nieuws

Openingsdebat congres Architectuur en Woningbouw

Geen categorie

De consument gaat het stedelijke woningaanbod bepalen

Woningbouw wordt steeds meer een zaak van consumenten. Dit zal leiden tot een grotere differentiatie in het binnenstedelijke aanbod en een hogere kwaliteit van de woningvoorraad en de stedelijke omgeving.

Openingsdebat congres Architectuur en Woningbouw

Dat is de belangrijkste uitkomst van het openingsdebat van het congres Architectuur en Woningbouw dat de redactie van de Architect op 14 oktober hield in het Scheepvaart- en Transportcollege in Rotterdam.

Hoofdredacteur Harm Tilman van de Architect opende de dag met bovenstaande stelling, die vervolgens door het achtkoppige panel werd uitgediept. Hoewel Mirjam Huffstadt van de Hogeschool Utrecht denkt dat daadwerkelijke verbeteringen alleen mogelijk zijn als projectontwikkelaars zich beter verdiepen in de opgave, was de algehele teneur dat er voldoende kansen liggen om aantrekkelijke woonmilieu’s te creeëren in binnenstedelijke gebieden. Bart van Breukelen van Synchroon zegt dat er in de binnenstad veel meer ruimte is dan we over het algemeen denken en dat het dus eigenlijk niet eens nodig is om in grote dichtheden te bouwen.

Zomeren en Andewes Links: Job van Zomeren, rechts: Wienke Bodewes

Wienke Bodewes van Amvest scherpte deze stelling zelfs aan met de bewering dat een relatief lage dichtheid een vereiste is om gezinnen met kinderen naar de stad te trekken. Volgens Bodewes gaat een kleinere dichtheid niet noodzakelijkerwijs gepaard met een lagere grondopbrengst: als je woningen bouwt waar de mensen graag willen wonen, zijn ze bereid om er meer voor te betalen. Dit is meteen goed voor in het kader van de duurzame woning, want het meest duurzame gebouw is nog altijd die die lang blijft staan. Bovendien betekent het dat stedelijke gemeentes, die de komende tijd een beperking van hun budget van 25 à 30% tegemoet zien, kunnen blijven concurreren met de plattelandsgemeentes die ruimer in hun bouwgrond zitten.

 www.congres-dearchitect.nl

 

Reageer op dit artikel