nieuws

OMA ontwerpt Rotterdams stadskantoor

Geen categorie

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft vandaag besloten dat Office for Metropolitan Architecture (OMA) het nieuwe stadskantoor mag ontwerpen. Daarmee volgt wethouder Hamit Karakus de voordracht van de beoordelingscommissie van architecten. Voor dit plan heeft OMA samengewerkt met ingenieursbureau abt.

OMA ontwerpt Rotterdams stadskantoor

Voorzitter van de beoordelingscommissie Ole Bouman meldt dat het ontwerp van OMA het beste voldoet aan de gestelde eisen, namelijk dat het ontwerp ‘excellent’ dient te zijn en goed past in de omgeving van het historische stadhuis op de Coolsingel. Met dit besluit laat het bureau van Rem Koolhaas de vijf andere genomineerde kandidaten achter zich.

Ontwerp van Search favoriet van het publiek

Het plan van OMA had echter niet de voorkeur van de 1600 Rotterdammers die op één van de ontwerpen hebben gestemd. Het ontwerp van Search en Christian Müller kreeg 29 procent van de stemmen en was daarmee de eerste keuze van het publiek.Het ontwerp van OMA kreeg 14 procent van de stemmen en kwam daarmee op de vierde plaats.
Omdat de meningen sterk verdeeld waren, besloot de beoordelingscommissie hiervan af te wijken. Bouwman zei verrast te zijn over de keuze van de Rotterdammers voor de vier groene kegels op het dak. De commissie vond het ontwerp te excentriek, waardoor het niet zou passen in de omgeving.

Honderden ambtenaren in duurzaamste gebouw van Nederland

Het nieuwe stadskantoor zal het centrale loket worden voor alle gemeentelijke diensten. Daarnaast bevat het woningen en een ondergrondse parkeergarage. Een belangrijk aandachtspunt is dat de nieuwbouw het duurzaamste gebouw van Nederland dient te worden. De planning is dat het in 2014 af is. De geschatte kosten van de bouw zijn 65 miljoen euro.

ANP 

Reageer op dit artikel