nieuws

Groot project met houtpelletverwarming

Geen categorie

Houtpellets ontstaan door zaagsel of houtsnippers (bijvoorbeeld uit lokaal snoei- en houtafval) onder hoge druk samen te persen tot kleine staafjes. Ze vormen een duurzame, CO2 neutrale brandstof en het vraagt veel minder energie om houtpellets te maken dan om olie of gas klaar te maken voor gebruik. Houtpelletverwarming is vooral geschikt voor verwarming van grotere gebouwen.

 Ketel houtpelletinstallatie

In Veenendaal is de Oranjetoren opgeleverd waar 74 woningen worden verwarmd door houtpelletverbranding. Dit draagt bij aan de lage epc (0,38) van het gebouw. Het hout voor de pellets komt uit de plaatselijke timmerfabriek die jaarlijks 900 ton afval produceert: genoeg om 400 tot 500 woningen van warmte te voorzien.

De Oranjetoren Houtpellets

De Nederlandse regelgeving houdt nog geen rekening met de nieuwe vorm van verwarmen, zodat er vooralsnog een hoop extra regelwerk aan kleeft. Op www.patrimonium-veenendaal.nl stelt woonstichting Patrimonium, opdrachtgever van de Oranjetoren, zijn relevante technische en juridische informatie ter beschikking aan derden die interesse hebben in het project.

Patrimoniumdirecteur Piet de Vrije  steekt de houtpelletketel aan.

Reageer op dit artikel