nieuws

From DDW Eindhoven With Love

Geen categorie

Nog tot zondagmiddag vormt Eindhoven voor de achtste keer het podium voor Dutch Design Week, het grootste designevenement van Nederland. Op ongeveer 60 locaties door de hele stad laten zo’n 1500 vormgevers uit binnen- en buitenland hun werk zien op het gebied van industrieel ontwerp, concept design, grafisch ontwerp, textiel & mode, ruimtelijk ontwerp, fooddesign en designmanagement & trends. Van proces tot product en van industrieel ontwerp tot toegepaste kunst.

From DDW Eindhoven With Love

Van onze verslaggever

10:43

Hans Robertus, de directeur van de Dutch Design Weken, wil dit jaar meer aandacht aan de industrie besteden en de cultuurverschillen tussen ontwerpers, overheid en bedrijven wegnemen. Ik ben benieuwd en ga eerst een OV-fiets huren.

13:37

Het werk in de Graduation Galleries van de Design Academy is van hoog niveau. Op de tentoonstelling zijn veel conceptuele projecten te zien, maar ook ontwerpen die zo in productie kunnen worden genomen, zoals de Drinking Fountain door Lizanne Dirkx, een aardewerken bol met nippels die water uit leiding koelt. Ze is een duurzaam en esthetisch fraai alternatief voor de gebruikelijke plastic waterkoelers in kantoren en publieke ruimtes. Dit kan zo naar Tichelaar Makkum!

15:04

Intrigerende prototypes en kant-en-klaar te produceren ontwerpen van Dutch Invertuals zijn door Laurens Manders fraai tentoongesteld in een oude loods aan de Fuutlaan. IJle tenten van draad verdelen de grote ruimte in verschillende plekken. Superzachte lamsleren kappen om fabriekslampen van Pepe Heykoop verenigen hard met zacht op een aansprekende manier.

18:06

Strijp-S is zoals altijd een prettige chaos, met allerlei soorten exposanten. Hier is het duidelijkst te zien waar industrie en designers elkaar vinden. Het EKWC laat nieuwe bouwmaterialen en bakstenen zien waarvan fabrikant Wienerberger een deel verder ontwikkelt. Er lopen veel directeuren van meubelmerken rond op zoek naar jong talent dat overigens in ruime mate aanwezig is. Ontwerpduo steelt de show dit jaar. De nieuwe tuinset Garden of Eden is zowel poëtisch als functioneel.

23:11

Net als Ontwerpduo zijn ook de andere zelf producerende ontwerpers in Eindhoven goed in het neerzetten van aantrekkelijke, toegankelijke en soms zelfs gelikte presentaties. Zo richten Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk hun studio en werkplaats aan de Hoge Rug gedeeltelijk in als museum, waar zij het werk van herenmodeontwerper Jeroen van Tuyl tonen tussen hun eigen objecten. In de werkplaats prijken tekeningen, schaalmodellen en ‘test samples’ tussen het stof van de zaagmachines. Door een houten hek voor de werkplaats te zetten, zijn ook de assistenten en stagiaires die de ontwerpen van Kiki & Joost ter plekke uitvoeren hoofdrolspelers in de door hen bedachte voorstelling.

23:53

Het aantal professionele presentaties van beginnende en gevestigde onafhankelijke ontwerpers tijdens de DDW voedt de gedachte dat zij de industrie amper nodig hebben: ze weten zelf prima hoe ze hun werk moeten maken en aan de man kunnen brengen. Dit in tegenstelling tot de meeste presentaties van de exposanten uit het bedrijfsleven. Deze blinken, net als in de andere jaren, niet uit in originaliteit. De ongetwijfeld interessante technische innovaties verdrinken in een brij van informatieborden, computerschermen en folders. Om de cultuurverschillen te overbruggen, kan de DDW volgend jaar de ontwerpers beter koppelen aan bedrijven, zodat ze samen de presentaties vorm kunnen geven. Pas dan kan echt duidelijk worden, waar beide elkaar aanvullen.

Reageer op dit artikel