nieuws

Entree met allure

Geen categorie

Antonio Cruz en Antonio Ortiz, de architecten van de renovatie van het Rijksmuseum in Amsterdam, hebben een nieuw ontwerp gemaakt voor een monumentale entree met trappen in de openbare passage.

Entree met allure

Zij deden dit op verzoek van Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol en museumdirecteur Wim Pijbes. In het nieuwe plan worden fietsers en voetgangers van elkaar gescheiden door een glazen hek. De fietsers rijden, vanuit het noorden gezien, aan de linkerkant; de voetgangers lopen rechts.

Nu het Stadsdeel Oud-Zuid de haalbaarheid van de plannen heeft goedgekeurd gaat het museum zich beraden over het aanvragen van een nieuwe bouwvergunning.

Volgens voorzitter Egbert de Vries van Oud-Zuid is het voordeel van het nieuwe plan dat de entree van het museum een veel duidelijker gezicht krijgt. “En deze oplossing biedt meer veiligheid dan de oude, door de strikte scheiding van fietsers en voetgangers.” Toch verwacht De Vries ook tegenstand. “Ik heb niet de illusie dat iedereen deze plannen direct luid applaudisserend zal accepteren.”

De reden voor de aanpassing was de ingang van het museum, die was ontworpen in de vorm van twee draaideuren en een lift in de zijkanten van de passage. Museumdirecteur Pijbes is van mening dat zo’n entree niet getuigt van grandeur. “Alles aan het Rijksmuseum is groot, maar we komen er binnen via draaideurtjes. Dat kan niet”.

De plannen voor de inrichting van de onderdoorgang zijn al vanaf het begin omstreden. In het oorspronkelijke ontwerp plaatsten de architecten de entree met trappen in het midden. De voetgangers en fietsers zouden de entree aan beide kanten passeren. Onder druk van de Fietsersbond zijn met oog op de veiligheid van voetgangers en fietsers de plannen aangepast.

Bron: Volkskrant

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels