nieuws

Controleren vanuit de ruimte

Geen categorie

Studenten van de masteropleiding Geomatics van de TU Delft hebben aangetoond dat verzakking van gebouwen tijdens de aanleg van de Delftse spoortunnel met millimeterprecisie kunnen worden gemonitord vanuit de ruimte. Zo hebben zij met de sateliettechnologie laten zien dat op dit moment in Delft een aantal gebouwen reeds bewegen, zij het door andere oorzaken.

Controleren vanuit de ruimte

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen gaat er tijdens grote infrastructuurprojecten wel eens iets mis. De Amsterdamse Noord-Zuidlijn en de Haagse tramtunnel zijn hiervan duidelijke voorbeelden. De metingen die worden verricht om de stabiliteit van de bebouwing te volgen zijn vaak beperkt tot de directe omgeving van de bouwactiviteiten en vinden plaats tijdens de meest intensieve bouwperioden. Studenten van de MSc-opleiding Geomatics hebben een methode ontwikkeld om uit satellietmetingen alle relevante informatie te halen tijdens een langere periode en voor een veel groter gebied, dus ook gedurende vele jaren na de tunnelbouw.

De techniek werkt met radargolven uitgezonden door satellieten. Verzakkingen of scheefstand in de orde van slechts enkele milligraden zijn wekelijks meetbaar. In enkele seconden kunnen duizenden punten worden gemeten met een enorme precisie. Het onderzoek is uitgevoerd door een team van acht studenten. De openbare presentatie van alle bevindingen heeft inmiddels plaatsgevonden.

Reageer op dit artikel