nieuws

Architectuur versus media

Geen categorie

Architecten moeten meer rekening houden met nieuwe media. Alleen een architectuur die inspeelt op mediatoepassingen die continu worden ontwikkeld en op de maatschappelijke veranderingen die deze teweegbrengen, heeft bestaansrecht, aldus Marc Maurer van Maurer United Architects. Tijdens het GLOW festival in Eindhoven en tijdens een lezing op het NAi zal hij zijn visie presenteren.

Architectuur versus media

Mediatechnologie speelt een steeds grotere rol in de gebouwde omgeving. De afstemming tussen media- en bouwtechniek vormt een grote uitdaging voor de huidige architectenpraktijk. In 2008 initieerde Maurer United Architects [MUA] samen met Geert Mul en Telcosystems op uitnodiging van de Gemeente Eindhoven op Strijp-S een nieuw medialab, BALTAN Laboratories genaamd.

Numeriek gedicht

Marc Maurer werkt binnen dit Baltan lab aan het Poème Numérique, een project voor interdisciplinaire samenwerking en media-integratie. Dit onderzoeksproject is geïnspireerd op het vermaarde Poème Electronique, dat de Franse architect Le Corbusier in opdracht van Philips maakte voor de Wereldtentoonstelling van 1958 te Brussel. Maurer wil een architectuur maken die aansluit op de nieuwe digitale werkelijkheid.

Integrale projecten

Ook andere kunstenaars moeten kunnen profiteren van de experimenten binnen Poème Numérique. Architectuur is volgens Maurer een vakgebied dat interdisciplinair te werk moet gaan. Maurer: “Er wordt tegenwoordig te veel los van elkaar ingeplugd. Veel architecten zeggen dat ze in een integraal ontwerpteam werken, maar er komen geen integrale oplossingen uit. Bij een project heb je een installateur, een constructeur, een elektronische installatie… dat wordt allemaal niet op elkaar afgestemd. Ik denk dat het de architect moet zijn die alles met elkaar moet verbinden zodat het een integraal ontwerp wordt, zoals een regisseur dat doet. Anders kun je een bouwwerk niet voorzien van een echte betekenis of ziel.”

Bottom up en cross over

Op 12 november geeft MUA gedurende het ‘Glow – International Forum of Light in Art and Architecture’ festival in Eindhoven tevens een presentatie over deze uitgangspunten. Op 7 november geeft MUA een workshop in het NAI, waarin de bottom-up en cross-over houding van Marc en Nicole Maurer centraal staat.

Het volledige interview is te lezen op www.baltanlaboratories.org Verder informatie www.maurerunited.com en www.gloweindhoven.nl

Reageer op dit artikel