nieuws

Nederlands paviljoen in New York

Geen categorie

New York krijgt dit jaar een Nederlands paviljoen als hommage aan de vriendschappelijke betrekkingen tussen Nederland en New York. Het paviljoen komt aan de drukke as tussen Battery en de White Hall Ferry Terminal, op de zuidelijke punt van Manhattan. Dit is vlakbij de plek waar de Hollanders hun eerste haven aanlegden. Burgmeester Michael Bloomberg van New York onthulde gisteren een maquette van het ontwerp van Ben van Berkel.

Nederlands paviljoen in New York

Het New Amsterdam Plein & Paviljoen krijgt een bloemvormige geometrie die ervoor zorgt   dat het paviljoen van diverse zijden frontaal kan worden benaderd. De structuur heeft geen hiërarchische opbouw en kent daardoor geen achterkanten. Vier uitwaaierende vleugels bieden ruimte aan enkele publieke functies. Een ervan huisvest een informatiebalie voor toeristen, de tweede een kassa, en de derde een uitgiftepunt voor consumpties. De vierde vleugel bevat de faciliteiten voor de mensen die werkzaam zijn in het paviljoen. Het paviljoen is geopend gedurende de dag, maar is dag en nacht actief door de toepassing van verlichting en communicatietechnologieën.

berkel-2.jpg    berkel-3.jpg

Eerder ontwierp UNStudio onder meer paviljoens voor de Triënnale in Milaan en, diverse malen, voor de Biënnale in Venetië. In 2006 werd voor de tentoonstelling ‘Holiday Home’ in het Institute voor Contemporary Art in Philadelphia een ruimtelijke installatie ontworpen. Op dit moment werkt het bureau aan twee projecten in New York: een appartemententoren en een appartement voor een kunstverzamelaar. 

berkel-4.jpg    berkel-5.jpg

De onthulling van de maquette vormde de officiële start van het Hudson Jaar. Nederland en New York vieren in 2009 de 400ste verjaardag van Henry Hudsons reis langs het huidige Manhattan met een reeks van festiviteiten, zoals een vaartocht van een vloot met oude schepen vanuit New York naar Albany. In september komt er een speciale havendag, een primeur voor de stad. Ook worden er exposities over de band tussen Nederland en New York georganiseerd.

www.unstudio.nl

Reageer op dit artikel