nieuws

OKRA wint prijsvraag in Londen

Geen categorie

Onderleiding van OKRA landschapsarchitecten heeft een Nederlands-Brits team van verschillende ontwerpers de ‘Wellesley Road Park Lane International Urban Design Competition’ in Londen gewonnen.

OKRA-1.jpg

De competitie is onderdeel van de plannen voor de regeneratie van Croydon, dat gelegen is in het zuiden van de Engelse hoofdstad. De ambitie is om van het stadsdeel Londen’s derde stad te maken. Dit plan is vastgelegd in Third City Vision gemaakt door Will Alshop in samenspraak met de bevolking. Eén van de sleutelprojecten hiervan is de transformatie van Wellesley Road en Park Lane van een scheidende hoofdweg in een levendig en leefbaar centrum.

OKRA-2.jpg

OKRA landschapsarchitecten, Urhahn Urban Design, Peter Brett Associates, Karakusevi Carson Architects en Soundings hebben deze centrale as getransformeerd tot een groene ader in de stad. Deze is oversteekbaar en verbonden met groene stedelijke kamers. De ruimte voor het autoverkeer is drastisch teruggebracht ten behoeve van de voetganger en de fietser. 

OKRA-3.jpg

Het plan ontvouwt een strategie om via tijdelijke ingrepen en snelle interventies op korte termijn aanzet te geven tot de transformatie. Via speldenprik ingrepen worden de stedelijke kamers en de plinten van de omringende gebouwen geactiveerd. Eenvoudige regels en publiek privaat partnership moeten leiden tot de beoogde verbeteringen binnen de blokken. 

De jury, onderleiding van Steve O’Connell, waardeerde het team vooral om zijn sympathieke en interactieve aanpak van de projectontwikkeling en het gebied zelf, met lokale betrokkenheid bij elke fase van het project. Maar ook wat betreft duurzaam ontwerp en vitaliteit. Daarnaast zijn de ontwerpers   deskundigen op het gebied van vervoersbehoefte en –planning. 

www.okra.nl
www.urhahn.com
www.peterbrett.com
www.karakusevic-carson.com

Reageer op dit artikel