nieuws

Techniek – Ecobarrier wint ontwerpwedstrijd Schiphol

Geen categorie

Schiphol heeft de prijswinnaar bekend gemaakt van de ontwerpwedstrijd ‘Create a barrier of Silence’. Het winnende ontwerp voor een innovatieve geluidsreducerende voorziening bij de Polderbaan is de ‘Ecobarrier’ van Toine van Goethem. De Ecobarrier voldoet van alle inzendingen het best aan de gestelde eisen van duurzaamheid, innovatie en geluidsreductie.

schiphol 1 ecobarrier.jpg
Het winnende ontwerp ‘Ecobarrier’.

Juryvoorzitter en President-directeur van Schiphol Group Jos Nijhuis: “De Ecobarrier is aantrekkelijk door zijn eenvoud, zijn innovatieve en dynamische karakter. Bovendien bevat het ontwerp een aantal duurzame mogelijkheden, zoals algenkweek en bio-vergisting, en past het goed in het polderlandschap.”  

Afhankelijk van de goedkeuring van het bestemmingsplan en de vereiste toetsing van het ontwerp door Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) kan worden begonnen aan de voorbereidingen van de bouwwerkzaamheden. 

schiphol dobber.jpg
‘Dobber’ van Brandes en Meurs.

Toine van Goethem diende zijn ontwerp in in de categorie universiteiten en privé personen. Winnaar in de categorie ontwerpbureaus is ‘Dobber’ van Brandes en Meurs. In de categorie bedrijfsleven won ‘Elevation’ van Arup, Dura Vermeer en ONL de eerste prijs. Het winnende ontwerp is beloond met een bedrag van € 750.000 (€250.000 als categoriewinnaar en €500.000 voor het winnende ontwerp). De beide categoriewinnaars hebben ieder € 250.000 euro ontvangen.

Amsterdam Airport Schiphol schreef de wedstrijd uit in april 2008, op zoek naar een duurzame oplossing voor het complexe probleem van grondgeluid van startende vliegtuigen vanaf de Polderbaan in Hoofddorp-Noord. Ecobarrier De jury heeft met grote meerderheid de Ecobarrier als beste ontwerp aangewezen. Schiphol ontving 97 inzendingen uit 17 landen, waaronder China, Japan, Nieuw zeeland, de Verenigde Staten.

schiphol Elevation.jpg
‘Elevation’ van Arup, Dura Vermeer en ONL.

Reageer op dit artikel