nieuws

Scholenbouwprijzen 2008 uitgereikt

Geen categorie

De Scholenbouwprijzen zijn uitgereikt. Prijswinnaar in de categorie voortgezet onderwijs is de school Niekée in Roermond. In de categorie primair onderwijs heeft brede school De Matrix in Hardenberg gewonnen. Bovendien zijn er twee extra prijzen toegekend aan scholen die op een bijzondere manier hebben ingespeeld op de kwaliteiten in de omgeving of onderdeel zijn van een samenhangende ruimtelijke en maatschappelijke opgave.

Scholenbouwprijzen 2008 uitgereikt

De winnaars van deze Omgevingsprijzen zijn het Insula College in Dordrecht (vo) en de Vlinder in Ter Apel (po). 

devlinderterapel

Het thema van deze negende editie, waaraan 140 scholen deelnamen, was ‘Het duurzame schoolgebouw, kwaliteit in samenhang’. Niekée en De Matrix krijgen een ingelijste foto van hun school en een cheque met een waarde van 15.000 euro.

 

Juryoordeel Niekée

“Niekée in Roermond is een veelkleurige vmbo-school met leerlingen uit de hele regio. Het opvallende gebouw heeft een mooi vormgegeven entree waardoor een natuurlijke relatie ontstaat tussen gebouw en omgeving. Niekée is naast school onder andere ook theater en conferentieoord voor verenigingen en bedrijven. Doordat de vloer in het gebouw is opgetild, is een prachtige doorkijk naar de praktijkruimten ontstaan. Kernpunten in het leerconcept van Niekée zijn uitdaging en nieuwsgierigheid. Het gebouw zit logistiek goed in elkaar en maakt het mogelijk voor de leerlingen om te ontdekken waar hun talenten liggen. De leerlingen lijken zelfbewust en zijn blij met hun leeromgeving. Niekée is een duurzaam schoolgebouw, mede door de compacte vorm. Het atrium heeft een evenwichtige daglichttoetreding, waardoor de temperatuur aangenaam blijft.”

 

Juryoordeel De Matrix

“Brede school De Matrix huisvest twee basisscholen, kinderopvang en zorgvoorzieningen en wordt daarnaast door verschillende organisaties gebruikt voor cursussen en vieringen. De jury is erg enthousiast over het bouwkundige concept. Rond het gestapelde centrale hart liggen vier vleugels. Het uitzicht vanaf het meersportenplein bovenop de gymzaal is prachtig. Omdat het gebouw alleen voorkanten heeft, is het heel transparant en van alle zijden benaderbaar. De buitenruimte is nadrukkelijk onderdeel van het leerdomein. Het brede schoolplein is openbaar toegankelijk en wordt ingericht met vlindertuin, zandbak en skateplein. De kolomconstructie in de vier vleugels zorgt voor maximale flexibiliteit. De clustering van vijf lokalen met een gezamenlijke verwerkingsruimte werkt goed. In het gebouw is gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning toegepast.

 

www.scholenbouwprijs.nl

Reageer op dit artikel